Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Ноотропні препарати: чи допоможуть стати розумнішими? 26/10/2022

Ноотропні препарати: чи допоможуть стати розумнішими?

В епоху стрімкого розвитку технологій та надзвичайної різноманітності інформації, що надходить з різних джерел, все більше вимог висувається до нашої пам'яті та здатності мозку обробляти величезну кількість даних. Тому багато хто шукає спосіб покращити інтелектуальні та пізнавальні здібності, спосіб подолання обмежень нашої біології. Здорові люди все частіше звертаються до лікарських засобів для покращення роботи мозку.

Раніше ноотропні засоби були відомі переважно серед представників інтелектуальних професій, таких як інженери, лікарі та юристи. Нині їх поширення стає дедалі ширше. Студенти та люди, які просто хочуть покращити свою повсякденну діяльність та підвищити свою продуктивність, охоче цікавляться цією групою препаратів. Але чи справді ці чарівні таблетки допомагають «включити» мізки та стати розумнішими? Які речовини вважаються ноотропними? Чи доведено ефективність ноотропних препаратів? Чи є шкода від ноотропів? 

     ЗМІСТ:

Що таке ноотропні лікарські засоби?

Ноотропні препарати – нейрометаболічні стимулятори, що позитивно впливають на складноорганізовані психофізіологічні процеси. Іншими словами, це речовини, які покращують роботу мозку та когнітивні функції. Вони здатні покращити пам'ять, здібності до навчання, мислення, інтелект, швидкість обробки інформації, прискорити мовлення, покращити увагу та концентрацію, підвищити настрій, мотивацію та життєву енергію. Препарати цієї групи також можуть покращувати рухові функції.

Препарати ноотропної дії – це єдина група нейротропних засобів, які застосовують як з метою лікування, так і з метою профілактики. Іншими словами, вони вважаються корисним і для здорових людей, а не тільки для пацієнтів з вже діагностованим захворюванням нервової системи.

Ноотропи не мають самостійного класу у міжнародній класифікації лікарських засобів та об'єднані з психостимуляторами у фармакотерапевтичну групу з кодом АТС N06ВХ.

У 1964 році румунський хімік і психолог Корнеліу Джурджа розробив сполуку під назвою пірацетам для допомоги пацієнтам, які страждають на захворювання головного мозку. Через 6 років в офіційну номенклатуру було введено термін «ноотропні препарати», створений шляхом поєднання грецьких слів «nous» (розум) та «trepein» (змінюю). Це робить пірацетам старшим, ніж просто ідея ноотропних препаратів. З тих часів і почалася суперечлива історія речовин, які одні вважали ключем до нового рівня розвитку людства, а інші розглядали як ще один інструмент для добування грошей, який може ще й зашкодити здоров'ю.

ноотропні лікарські засоби

Якими властивостями повинен володіти ноотроп?

Поняттям ноотропного засобу найчастіше зловживають виробники біологічних добавок. Воно використовується для опису будь-якого препарату, який тією чи іншою мірою покращує когнітивні можливості. Особливо це стосується стимуляторів нервової системи. Їх можна назвати прокогнітивними, але не ноотропними. Речовина може отримати звання ноотропу, тільки якщо вона відповідає певним критеріям:

  • Поліпшення пам'яті та здібності до навчання;
  • Підтримка когнітивних здібностей навіть у відволікаючих та стресових умовах;
  • Підвищення стійкості нервової системи до токсинів, тобто нейропротекторна дія;
  • Підвищення ефективності механізмів управління у кіркових та підкіркових відділах головного мозку;
  • Відсутність ефектів, типових для інших психотропних засобів (седативного ефекту чи сильної стимуляції);
  • Відсутність чи мінімальні побічні ефекти.

Застосування ноотропів

Ноотропні лікарські засоби використовуються в медицині при неврологічних та нейродегенеративних захворюваннях. Їх застосовують як допоміжний засіб при порушеннях функцій центральної нервової системи у зв'язку з їх впливом на мозковий кровообіг та кисневий обмін нервових клітин. У психіатричній області когнітивними порушеннями, з якими борються за допомогою препаратів ноотропної дії, вважаються порушення уваги, пам'яті та нестача когнітивного контролю префронтальної кори головного мозку. Такі порушення викликають синдром дефіциту уваги та гіперактивності (СДВГ), шизофренію та депресію. Серед нейродегенеративних захворювань ноотропи використовують для лікування хвороб Альцгеймера, Паркінсона та Хантінгтона. Призначають їх також людям, які страждають на травматичні ураження головного мозку, які призвели до когнітивних порушень. Нарколепсія – ще одне рідкісне захворювання, зменшити симптоми якого допомагають ноотропні засоби. При цьому захворюванні люди раптово засинають або втрачають м'язовий тонус і зненацька втрачають свідомість протягом дня.

Однак, останніми роками добавки з ноотропними властивостями стають дедалі популярнішими серед здорових людей, особливо молодих учнів та інтенсивно працюючих людей середнього віку.

застосування ноотропів

Класифікація ноотропних препаратів

Загальноприйнятої класифікації ноотропів поки що не існує, але до цієї групи відносять:

  • Пірацетам та його аналоги;
  • Похідні диметиламіноетанолу;
  • Препарати нейроамінокислот (гама-аміномасляна кислота (ГАМК), фенібут, нікотиноїл-гама-аміномасляна кислота, гопантенова кислота, гліцин, глутамінова кислота);
  • Похідні піридоксину (піритинол);
  • Холіноміметики центральної дії (холін);
  • Препарати гінкго білоба;
  • Інші препарати.

Група ноотропних засобів зазнає постійних, динамічних змін. Одні речовини переходять до групи прокогнітивних агентів, інші взагалі втрачають статус ефективного засобу, який здатно благотворно впливати на когнітивні функції.

Ноотропи поділяються на дві основні категорії:

  • Лікарські препарати – призначаються лікарем та відпускаються лише за рецептом лікаря. Ця група засобів занесена до державного реєстру лікарських препаратів та продається лише в аптеках.
  • Біологічно активні добавки – харчові добавки, які доступні без рецепта. Купити їх можна як в аптеках, так і у звичайних магазинах. При правильному застосуванні вони не впливають на організм, а також не викликають побічних ефектів, здатних значно погіршити здоров'я. Проте їхня ефективність досить спірна.

В даний час на ринку представлено безліч препаратів, які, за словами продавців, повинні зміцнювати пам'ять, підвищувати креативність, покращувати здатність прийняття рішень та взагалі змушувати мозок працювати на повну потужність. Часто такі засоби позиціонують як ноотропи для мозку. Деякі з них є сумішами відомих вітамінів, антиоксидантів та фітохімічних речовин. Звідси виникає питання: які ж критерії справжніх ноотропних ліків та яку дію вони мають надавати?

1498,67441,3094

 

Механізм дії ноотропів

Незважаючи на те, що мозок відносно невеликий орган, його функціонування є вкрай складним. Мозок людини відрізняється від мозку інших ссавців наявністю розвиненої кори великих півкуль. Він містить до 100 мільярдів нейронів. Саме тому вплив деяких ноотропних препаратів на мозок досить складно визначити, і їх когнітивні ефекти залишаються незрозумілими. Наука ще не може надати точних відповідей, але питання впливу ноотропів для мозку залишається актуальними. На сьогодні вчені мають у своєму розпорядженні кілька теорій про механізми дії ноотропних препаратів:

  • Енергетичний механізм. М'язи та інші тканини людини потребують енергії для функціонування, і мозок не є винятком. Дефіцит енергії може спричинити розумову втому і так зване «вигоряння». Ноотропні засоби можуть забезпечувати мозок високою концентрацією кисню та поживних речовин або сприяти перенесенню жирних кислот у нейрони.
  • Хімічний механізм. Інформація від нейрона до нейрона в мозку передається нейротрансмітерами, які є хімічними речовинами, що передають інформацію. До них відносяться дофамін, ацетилхолін, адреналін та ГАМК. Ноотропи можуть сприяти підвищенню чутливості рецепторів, синтезу нейротрансмітерів або доставці їх хімічних попередників. Вважається, що більшість ноотропів надають свою дію в першу чергу за рахунок збільшення виробітку та інгібування зворотного захоплення дофаміну. Дофамін є нейротрансмітером, пов'язаним із підвищеною концентрацією уваги та мотивацією. Впливаючи на ці рецептори, препарат збільшує кількість дофаміну, що вивільняється, і запобігає його реабсорбції клітинами. Це означає, що він перебуватиме в організмі довше, підвищуючи весь цей час когнітивні можливості. Таке збільшення дофаміну також побічно збільшує вироблення гіпокретину, який сприяє неспанню. Цей ефект важливий для людей, яким потрібно зберігати активність, щоб працювати та навчатися, а також для людей з нарколепсією.
  • Мозковий кровообіг. На додаток до забезпечення поживними речовинами для правильного функціонування мозку важливим механізмом є очищення від нейротоксинів, які ушкоджують мозок. Ноотропні препарати можуть покращувати кровотік у ділянці мозку, активуючи оксид азоту та розслаблюючи кровоносні судини або зменшуючи окисне та гомоцистеїнове пошкодження кровоносних судин.
  • Альфа-хвилі мозку. Мозок здійснює енергетичну активність, і енергетичні хвилі в ньому мають різну частоту, що відбивається на психічному стані. Деякі речовини (наприклад, L-теанін) можуть посилювати альфа-хвилі в головному мозку, які одночасно сприяють бадьорому та спокійному психічному стану.
  • Нейропротекторний механізм. Вільні радикали ушкоджують головний мозок так само, як інших органів людини. Ноотропні препарати можуть захищати мозок від ушкодження, підвищуючи антиоксидантну здатність або виводячи нейротоксини з клітин мозку.
  • Регенерація. З віком активність мозку знижується, проте його нейрони здатні відновлюватися. Деякі ноотропи можуть сприяти нейрорегенерації, наприклад, забезпечуючи компонентами для побудови нейронів або підтримуючи еластичність мембран.

Речовин з ноотропними властивостями досить багато і принципи їхнього впливу на організм людини дуже відрізняються один від одного. Найбільш поширені лікарські препарати діють такими способами:

  • Пірацетам – покращує діяльність центральної нервової системи, підвищує метаболізм нейронів у станах зниженої активності, підтримує передачу сигналів нервовими клітинами та прискорює синтез нейромедіаторів. Має знеболювальні та протизапальні властивості. Біль та запалення викликані міграцією імунних клітин та окислювальним стресом у певному місці. Пірацетам може регулювати дії імунних клітин та видаляти вільні радикали, що викликають окислювальний стрес. Знеболювальна дія пірацетаму може бути пов'язана зі стимуляцією певних рецепторів на рівні хребта.
  • Вінпоцетин – покращує мозкову мікроциркуляцію крові, збільшує споживання клітинами кисню та глюкози при гіпоксії (дефіцит кисню).
  • Метилфенідат – знижує зворотне захоплення дофаміну та норадреналіну, підвищуючи їх концентрацію у синаптичній щілині.

Ноотропи натурального походження часто більшою мірою володіють антиоксидантними властивостями і полегшують захоплення вільних радикалів. В результаті покращується концентрація та пам'ять, підвищується здатність до концентрації уваги, загальне інтелектуальне функціонування покращується.

Таким чином, механізм дії більшості ноотропних препаратів пов'язаний з відновленням метаболічних та біоенергетичних процесів у головному мозку, що відображається на настрої, працездатності та самопочутті людини.

ноотропи препарати

Чи доведено ефективність ноотропних препаратів?

Навколо питання про доведену ефективність ноотропних препаратів на сьогоднішній день існує безліч суперечок у науковому середовищі. Це дуже делікатна тема серед лікарів. Більшість ноотропних речовин, що пропонуються на ринку, не пройшли належної перевірки. Особливо це стосується біологічно активних добавок. До 2000-х років реальний механізм дії та ефективність ноотропів особливо й не досліджувався. Такі препарати вивчалися недостатньо, а дослідження їхньої ефективності не відповідало міжнародним критеріям.

Ефективність цього виду препаратів сильно залежить від багатьох факторів: метаболізму, генетичних та індивідуальних особливостей, характеру захворювання та його тяжкості. Іншими словами, ноотропи можуть мати позитивні ефекти для одних і не мати жодного впливу на інших. У деяких випадках в гру вступає ефект плацебо, заснований на самонавіюванні. Наприклад, пірацетам доведено покращує когнітивні функції у людей з тяжкою деменцією, але при черепно-мозковій травмі або легкій деменції пірацетам вже недостатньо ефективний. Крім того, щоб проявилися результати від їх застосування, має пройти деякий час і статися накопичувальний ефект. І якщо хтось, хто прийняв одну пігулку пірацетаму і одразу відчув приплив інтелектуальної сили, то, швидше за все, це був ефект плацебо.

Таким чином, ефективність дії ноотропних препаратів підтверджена лише у випадку кількох препаратів, а щодо інших дослідження ще продовжуються. Слід зазначити, що ця група препаратів не має показань до застосування, схвалених FDA у США та деяких країнах Західної Європи, через відсутність об'єктивних свідчень їх ефективності. Незважаючи на це, інтерес до них і продаж таких препаратів постійно зростає.

ефективність ноотропних ліків

Побічні ефекти та протипоказання ноотропів

Слід зазначити, що ноотропні препарати, як і будь-які інші лікарські препарати, мають певні протипоказання до їх застосування. Кожен ноотроп має унікальний механізм дії та, отже, може мати унікальні побічні ефекти. Так, пірацетам може погіршити здатність керувати автомобілем, а при пізньому прийомі препарату можуть виникнути труднощі із засипанням. При прийомі пірацетаму можуть виникнути надмірна рухливість, збільшення маси тіла, гіперактивність або сонливість, депресивний настрій, запаморочення, діарея, нудота, порушення рівноваги, безсоння, збудження, тривога, галюцинації. Слід також враховувати інші ліки, що приймаються пацієнтом, оскільки пірацетам може несприятливо взаємодіяти з деякими ліками, наприклад він може посилювати дію гормонів щитовидної залози і може викликати сплутаність свідомості. Препарат знижує седативну та снодійну дію снодійних препаратів та антидепресантів. Пірацетам заборонено людям з нирковою недостатністю та порушеннями мозкового кровообігу.

Ноотропні препарати розрізняються за своїм профілем безпеки, тому до вибору слід підходити з обережністю. Так, деякі мають прямий чи опосередкований вплив на кровотік у головному мозку, мають антиагрегаційну дію, знижують в'язкість крові. До них належать, зокрема, вінпоцетин, ніцерголін. Вінпоцетин протипоказаний пацієнтам із серцевими аритміями, тому що найбільш важливі побічні ефекти включають можливість виникнення аритмій та падіння артеріального тиску. Ніцерголін також має ряд кардіологічних протипоказань до застосування, а серед його побічних ефектів трапляються порушення сну (безсоння або надмірна сонливість), нервове збудження, запаморочення та головний біль, зниження кров'яного тиску.

Загальні побічні ефекти для ноотропів:

  • Головний біль. Найпоширенішим побічним ефектом ноотропів є головний біль. Основна причина цього полягає в тому, що мозок насправді працює більш старанно і вимагає більше ацетилхоліну, ніж організм здатний виробляти.
  • Безсоння та нервове перезбудження. Багато ноотропів здатні підвищувати рівень енергії та покращувати пильність. Іноді це може призвести до одного з двох протилежних побічних ефектів: втоми та безсоння. Безсоння спостерігається у тих випадках, якщо приймати ноотропний стимулятор увечері. Це призводить до того, що розум стає надто активним і не може заснути. Навіть якщо заснути вдалося, то досягти якісного та спокійного сну не вийде, тому вранці виникне почуття втоми.

шкота ноотропних препаратів

Натуральні ноотропи: чим замінити ліки?

Перед використанням ноотропних лікарських засобів слід розглянути інші варіанти прокогнітивних речовин, які можуть допомогти поліпшити роботу мозку. Натуральні ноотропи природного походження, що відпускаються без рецепта, є одними з найбезпечніших біологічних добавок. Їхні нейропротекторні властивості можуть уповільнювати ознаки старіння мозку і запобігати зниженню когнітивних функцій у людей похилого віку. Вони також можуть допомогти зберегти основні структури клітин головного мозку, і багато з них мають антиоксидантну дію.

Добавки з ноотропними властивостями містять у складі:

  • Екстракт гінко білоба;
  • Женьшень;
  • Кофеїн;
  • L-теанін;
  • L-тирозин;
  • Ашвагандха;
  • Родіолу рожеву.

Алеотропні препарати викликають великий інтерес, адже вони можуть значно покращити когнітивні здібності, такі необхідні для сучасного способу життя, проте використовувати їх слід з обережністю.

Не варто забувати, що найкращий ноотропний препарат – це здоровий спосіб життя, правильне харчування та достатній сон.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах