Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Лупа: чому з'являється і як від неї позбутися? 28/09/2021

Лупа: чому з'являється і як від неї позбутися?

Кожна друга людина, згідно з різними дослідженнями, страждає від найнеестетичнішого явища на голові – лупи. Ці білі пластівці змушують відмовлятися від чорного одягу та відчувати на собі несхвальні погляди оточуючих. Найчастіше від лупи страждають чоловіки, але жінки і навіть діти також схильні до появи цієї проблеми зі шкірою голови. Приблизно 3-5% населення планети мають важку форму цієї хвороби. Насправді, лупа – це не тільки естетична проблема, це один з тих симптомів, які змушують задуматися про стан свого здоров'я. В першу чергу необхідно зрозуміти, чому з'являється лупа? Хто більше схильний до її появи? Як позбутися від лупи аптечними засобами? У даній публікації розкриємо ці та інші хвилюючі багатьох питання.

     ЗМІСТ:

Що таке лупа на голові?

Лупа – це дуже поширене порушення правильного функціонування шкіри голови, з яким доводиться стикатися багатьом. Вона являє собою надмірне відшаровування відмерлих клітин волосистої частини шкіри голови в поєднанні з шкірним салом.

У нормальних умовах відбувається постійна регенерація клітин шкіри голови. Клітини шкіри вмирають, випадають зі шкіри голови і з'являються нові. Це необхідно для регенерації і правильного функціонування шкірного покриву. У разі лупи виникає дисбаланс між відшаруванням мертвих клітин та створенням нових, в результаті чого мертві клітини накопичуються в шкірі голови і це стає помітно. Дана проблема не вважається заразною і небезпечною для здоров'я, але точно приносить шкоду зовнішньому вигляду та взаєминам з іншими людьми. Лупа може з'являтися короткостроково або залишатися протягом тривалого часу, а потім перетворюватися в хронічну проблему.

Важливо розуміти, що лупа – це не самостійна хвороба, а симптом. Вона може вказувати на інші проблеми зі здоров'ям.

Симптоми лупи включають свербіж та сильне лущення шкіри голови. Вони найчастіше погіршуються в холодну пору року при носінні теплих головних уборів, в стресових ситуаціях, при нестачі сну та інших факторах. Лупа, як правило, не викликає випідання волосся і досить добре піддається лікуванню.

що таке лупа

Причини появи лупи на голові

Основні причини лупи – це дріжджовий грибок Malassezia globosa та посилення роботи сальних залоз шкіри. Цей мікроорганізм присутній на волосистих ділянках шкіри будь-якої людини і не приносить шкоди до тих пір, поки не виникне фактор, що викликає його активне зростання. В цьому випадку починають виникати порушення фізіологічних процесів епідермісу, які часто проявляються у вигляді лупи. Malassezia харчується виділеним шкірою голови салом і розщеплює його на побічні продукти, включаючи олеїнову кислоту. Кератиноцити в епідермісі шкіри утворюють бар'єр, який захищає від пошкоджень, пов'язаних з діяльністю грибка. Потім виникає епідермальна запальна реакція проти мікроба, що викликає відлущування кератиноцитів. В результаті шкіра голови стає сухою, подразненою та лускатою з утворенням лупи.

Причини активізації зростання дріжджового грибка на голові і збільшення вироблення шкірного сала не зовсім зрозумілі і до сих пір невідомо, чи є грибок попередником лупи або навпаки. Існує ряд найбільш ймовірних причин появи білих пластівців на волоссі:

  • Себорейний дерматит. Це хронічне захворювання шкіри, що викликане гиперактивністю сальних залоз, проявляється, крім лупи на шкірі голови, в почервонінні, свербінні і лущенні шкіри обличчя біля носа, на лобі між бровами, на грудях та за вухами. Почервоніла шкіра покривається сухими або жирними лусочками, виникає відчуття печіння та свербіння. Симптоми посилюються в холодну і суху погоду.
  • Псоріаз і мікоз. Це два поширених захворювання, при яких спостерігається рясна лупа. Вони вимагають серйозного лікування, тому важливо проконсультуватися з дерматологом, якщо стан супроводжується сильним свербінням, почервонінням шкіри голови, наявністю потовщених кірочок сріблястого кольору на інших ділянках тіла.
  • Алергічні реакції на косметику, включаючи шампуні і різні засоби по догляду за волоссям. У деяких доглядають засобах і фарбах для волосся присутні певні інгредієнти (сульфати, ароматизатори, барвники, кислоти), які можуть подразнювати шкіру голови, викликаючи почервоніння, свербіж і лущення.
  • Погана гігієна і неправильний догляд за волоссям. Занадто часте використання або надмірна кількість засобів для укладання може викликати подразнення шкіри голови та лущення. Косметичні засоби з силіконом можуть відкладатися на шкірі і формувати жирний, липкий шар. У цю групу факторів також варто віднести використання високотемпературного фену та плойок для вирівнювання волосся, які порушують природний баланс системи «шкіра-волосся».
  • Генетична схильність. Передбачає наявність важкої форми лупи у інших членів сім'ї. При цьому, чоловіки страждають цим явищем частіше, ніж жінки, і для багатьох воно починається у віці 20 років і періодично триває до середнього віку.
  • Стреси. Ще одна причина утворення лупи на шкірі голови – сильні стреси та душевні переживання, які можуть призвести до виникнення дерматологічних захворювань.
  • Погодні умови. Деякі люди регулярно страждають від лущення в області волосся при зміні сезонів. Взимку шкірний покрив людини висихає, запаси вологи виснажуються, з'являються тріщинки та лусочки на епідермісі. Часті перепади температур при виході з теплого приміщення на холодне повітря вулиці робить шкіру чутливою та подразненою. А влітку? Саме по собі тепло не є причиною лупи, але потовиділення, вплив різних забруднюючих речовин і навіть сонячні опіки – все це сприяє проблемі білого «снігу» в зачісці.
  • Реакція на паразитів волосяного покриву, наприклад вошей, також проявляється у вигляді свербіння і лущення волосистої частини голови.

лупа на голові

Фактори ризику

Кожен може постраждати від проблеми лупи у волоссі, але є фактори, які підвищують ризик її виникнення. Вони включають:

  • Вік. Лупа виникає в основному на 3-х етапах життя: у немовлят і проходить до першого року життя; в підлітковому віці через гормональні коливання в організмі, що пов'язані з посиленням роботи сальних залоз; а також у літніх людей старше 50-ти років в результаті уповільнення активності шкірних залоз. У деяких людей таке явище триває все життя.
  • Стать. Чоловіки страждають на лупу більше, ніж жінки. Виявилося, що чоловічий статевий гормон тестостерон може бути винуватцем цього явища.
  • Психічні і неврологічні захворювання. Існує підвищений ризик розвитку шкірних захворювань у людей з певними психічними та нервовими порушеннями, такими як депресія, хвороба Паркінсона, деменція.
  • Слабка імунна система. Люди, які отримали донорські органи або перенесли трансплантацію кісткового мозку, які приймають ліки для придушення імунної системи, хворі на ВІЛ та СНІД, піддаються високому ризику надмірного зростання грибка Malassezia, який зустрічається у них в значній кількості.
  • Раціон харчування. Дієта, як правило, викликати білі пластівці не здатна. Однак їжа, яку ми споживаємо, може в деякій мірі допомогти організму боротися з шкірним грибком або навпаки стимулювати його розмноження. Наприклад, продукти, що багаті на цукр, сприяють процвітанню дріжджових грибів, які виснажують в організмі запаси вітаміну B. Жирні молочні продукти, такі як сир, також можуть збільшити зростання цих мікроорганізмів, що призведе до появи лупи. Оскільки існує непрямий зв'язок між дієтою і проблемою шкіри голови, то перехід на продукти, що багаті залізом, допоможе організму боротися і нейтралізувати набридливе явище, що псує наш зовнішній вигляд.
  • Частота миття волосся. Рідкісне миття так само як і часте сприяє порушенню шкірного балансу. Мити волосся з шампунем необхідно тільки в міру забруднення, знайшовши оптимальну частоту, що не ви буде викликати дискомфорт.

причини появи лупи

Міфи про лупу

Ми зібрали кілька помилок про проблему лупи та викриттів того, що за ними стоїть.

МІф

Правда

Гаряча вода бореться с лупою

Горячая вода не зменшує кількість шкірних лусочек, а, навпаки, збільшує їх! Контакт патогенних грибків з гарячею водою посилює їх розмноження, посилюючи проблему

Розчісування волосся запобігає появі лупи

Інтенсивне і часте розчісування волосся не попередить появу лупи, а лише ще більше травмує шкіру голови, может викликати затвердіння лусочок та кровоточивість

Правильне харчування не впливає на лупу

Харчування впливає на зовнішній вигляд шкіри та волосся і їх здоров'я

 

Жінки менше страждають від лупи

Хоча жінок з білими пластівцями можна побачити рідше, але це не означає, що їх ця проблема не торкнулася. Просто більш довге волосся краще приховує «снігопад» та уповільнює відходження лусочок від шкіри голови

Як вилікувати лупу: аптечні засоби від лупи

Лупа, як правило, носить хронічний характер і, хоча вона не є небезпечною для життя, але є естетичною неприємністю. Оскільки причиною розвитку проблеми є дріжджові грибки на шкірі голови, то лікування лупи вимагає тривалого періоду та регулярних дій.

Сьогодні на прилавках аптек і навіть продуктових магазинів представлено безліч препаратів для лікування лупи, деякі з яких навіть пройшли клінічні випробування і науково довели свою ефективність. Найпоширенішим засобом в цій області, звичайно ж, є шампунь проти лупи. Більшість лікувальних шампунів містять протигрибкову тв антибактеріальну речовину, звану піритіоном цинку. Було виявлено, що ця сполука дуже ефективно зупиняє розвиток грибка на шкірі голови. В асортименті аптечної косметики можна знайти унікальні продукти, які пропонують комбінацію інгредієнтів, наприклад піритіону цинку та іншої протигрибкової речовини кетоконазолу для ще кращого результату лікування (Дермазол Плюс, Кето Плюс, Скін-кап). Дерматологи також часто рекомендують шампуні тільки з кетоконазолом у складі (Дермазол, Кетозорал-Дарниця, Нізодерм, Нізомакс), оскільки вони також досить ефективні і підходять для вирішення широкого кола проблем. Знаменита Сульсена містить сульфід селену, який володіє регулюючим властивостями для нормалізації роботи сальних залоз. Для покупки більшості з цих продуктів не потрібен рецепт від лікаря.

41532,2207,21592

Кращим аптечним шампунем від лупи є той, який містить протигрибкові, антибактеріальні, відлущуючі, заспокійливі та поживні компоненти. Велику популярність мають заосби від лупи від світових косметичних флагманів Eucerin, Vichy, Bioderma. Існують також шампуні, які містять натуральні інгредієнти з протигрибковою дією, наприклад масло чайного дерева та лимон,щоі є природним засобом від лупи. Це лінійки засобів від брендів Weleda, Apivita, Альгопікс.

59471,6257,905

Під час миття голови лікувальним шампунем важливо переконатися, що він взаємодіяв з шкірою протягом декількох хвилин перед змиванням. Занадто швидке споліскування не дозволяє активним інгредієнтам діяти досить довго, щоб отримати терапевтичний ефект. Рекомендується користуватися шампунем проти лупи до поліпшення симптомів, а потім використовувати його 1 раз в два тижні для підтримки результату.

шампунь від лупи

У ситуаціях рясної лупи, особливо при себореї, або у випадках, коли шампуні не допомагають вирішити проблему, рекомендується проконсультуватися з дерматологом і розглянути можливість використання препаратів, що вимагають рецепту лікаря. 

Здоров'я безцінне - бережіть себе!
Моя Аптека - з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах