Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Чи заразний псоріаз і як його лікувати? 01/10/2019

Чи заразний псоріаз і як його лікувати?

     ЗМІСТ:

 

Згідно з даними статистики, на псоріаз страждає 4% населення земної кулі. Причина появи даного шкірного захворювання до цих пір точно не з'ясована. В даний час лікування від псоріазу немає, але за допомогою медикаментозної і фізіотерапії можна домогтися значного полегшення симптомів і поліпшення якості життя.

Що таке псоріаз?

Псоріаз — це хронічне захворювання шкіри, яке змушує клітини епідермісу ділитися і зростати набагато швидше, ніж повинно бути, перевищуючи іноді норму в 1000 разів. Нові клітини накопичуються на шкірі за кілька днів замість місяця, створюючи більш щільні ділянки, почервоніння і лущення. Багато хто плутає псоріаз з лишаєм, псоріаз не заразний і не передається від людини до людини на відміну від лишаю.

Псоріаз шкіри виникає у людей будь-якого віку, але вікові піки найбільш часто виявляються в періоди 16-22 роки і 57-60 років. Крім того, у третини пацієнтів він вперше з'являється у віці до 18 років. Частота захворювання чоловіків і жінок приблизно однакова, тобто не має статевої приналежності.

Види псоріазу:

  • Звичайний псоріаз — характеризується появою сухих почервоніння шкіри, які покриті сріблястими шкірними лусочками. Рани можуть свербіти, розтріскуватися і кровоточити. Це вид діагностується в 80% випадків всіх захворювань на псоріаз.
  • Краплевидний псоріаз — рани нагадують маленькі червоні точки на шкірі. Захворювання найчастіше спостерігається у дітей після гострої інфекції.
  • Ексудативний псоріаз — виникає в шкірних складках (під пахвами, під грудьми, між сідницями). Найчастіше спостерігається у пацієнтів з надмірною масою тіла.
  • Пустульозний псоріаз — рідкісна форма псоріазу, при якій неінфекційні гнійні пухирі з'являються на долонях та стопах.
  • Псоріатична еритродермія — вражає всю шкіру тіла. Вогнища запалення являють собою великі ділянки шкіри червоного кольору з пластинчастим типом відлущування.

види Псоріазу

Псоріаз: симптоми

Головними прояви псоріазу є характерні сухі червоні висипання на шкірі, покриті відмерлими лусочками епідермісу. Більшість пацієнтів страждають від сверблячки та кровоточивості, що виникає при розтріскування ран. Тяжкість захворювання визначається ступенем ураження шкіри та супутніми симптомами.

Відзначено, що симптоми псоріазу можуть пропадати на тривалі періоди, а потім раптово повертатися з новою силою.

Псоріаз ноги

Псоріаз на тілі може торкнутися будь-якої ділянки шкіри, але найчастіше спостерігається на ліктях, колінах, шкірі голови, кистях, супроводжуючись запальним процесом. Запущені форми псоріазу починають вражати нігті.

                         Псоріаз є незаразним шкірним захворюванням.
З псоріазом шкіри пов'язані супутні розлади, що включають артрит, запальне захворювання кишечника, розсіяний склероз, різні солідні та гематологічні злоякісні новоутворення, дисліпідемію (збільшення тригліцеридів) та хвороби серцево-судинної системи (атеросклероз).

Що відбувається зі шкірою хворого на псоріаз? Клітини шкіри мають певний життєвий цикл, в кінці якого вони гинуть і зникають з організму. Ці клітини утворюються в більш глибоких шарах шкіри і поступово рухаються до зовнішнього шару шкіри (епідермісу), там вони відмирають і відшаровуються у вигляді мертвої шкіри. Процес зазвичай займає від 21 до 28 днів. Однак, у пацієнтів з псоріазом цей процес займає всього 5-6 днів і, отже, відбувається швидке накопичення клітин на поверхні шкіри. В результаті ділянки шкіри стають червоними і сильно лущаться.

Псоріаз шкіри

Псоріаз: причини

Точні причини псоріазу досі невідомі, але враховуючи, що близько 30% пацієнтів має родича з цим захворювання, передбачається, що спадковість є однією з причин псоріазу. Якщо виникають проблеми з імунною системою, Т-лімфоцити починають ідентифікувати здорові клітини шкіри як ворожі і активно їх атакувати. Результатом є більш короткий життєвий цикл клітин шкіри і їх накопичення в зовнішньому шарі шкіри.

Одним з факторів ризику захворювання є психічне напруження. Стрес, як відомо, послаблює імунну систему, виступаючи можливо причиною виникнення псоріазу.

Є дані про те, що захворювання пов'язане з двома процесами. Перший — це запальний процес, який змушує кровоносні судини розширюватися і створювати почервоніння в псоріатичній шкірі, а другий — прискорене утворення нових клітин шкіри в верхньому шарі шкіри (епідермісі). На відміну від нормальної шкіри, де епідерміс змінюється один раз в місяць, клітини шкіри з псоріазом швидко розмножуються, і весь шар замінюється протягом декількох днів. Новостворені клітини є ненормальними і накопичуються на шкірі у вигляді товстих лусочок.

Псоріаз шкіри голови

Як визначити псоріаз?

Діагноз зазвичай ставиться дерматологом, грунтуючись на зовнішньому вигляді ураженої шкіри. Коли є сумніви в діагнозі, зразок шкіри досліджується під мікроскопом.

Псоріаз: лікування

Псоріаз — це шкірне захворювання, від якого нині немає ефективного лікування. Але за останні роки спектр можливих методів для пом'якшення симптомів та лікування від псоріазу значно збільшився. Як правило, стабільний і хороший ефект спостерігається від використання препаратів місцевої дії. Лише в невеликому числі випадків потрібні більш складні медичні маніпуляції (операція, лазерна терапія).
Мета лікування від псоріазу — уповільнення ділення клітин шкіри і зменшення запального процесу.

Місцеве медикаментозне лікування псоріазу

Зовнішній вигляд псоріатичної шкіри приносить дискомфорт та збентеження пацієнтам, тому обробка пошкодженої шкіри засобами від псоріазу є основою для будь-якого виду шкірного захворювання. Аптечні засоби для лікування псоріазу допомагають впоратися з ураженнями шкіри легкого та помірного ступеня тяжкості. Вони збагачені вітамінами А, Е і Д3.

лікування Псоріазу

Зовнішні ліки при псоріазі застосовуються тривалий час (не менше 6 тижнів). Всі вони, як правило, сильнодіючі і викликають ряд негативних впливів на організм. Використовувати їх необхідно суворо за призначеною лікарем схемою.

Тип

Препарати від псоріазу

Дія препарату

Мазі та креми місцевого

застосування

з саліциловою кислотою

Альгопікс, саліцилово-цинкова мазь, Керасал

з цинком

Псорикап

з сечовиною

Уреотоп, Карбодерм-Дарниця

Гормональні місцеві

препарати при псоріазі

(глюкокортикостероїди)

 

гідрокортизон

 

клобетазол

 

бетаметазон

 

триамцинолон

 

метилпреднізолон

 

Шампуні для волосся

 

Дермалекс Псоріаз

 

В аптеках також можна знайти нові препарати від псоріазу комбінованого складу, в яких містяться збалансовані кількості вітамінів. До них відноситься Радевіт для зовнішнього застосування.

2219,2681,4751

Комбінування мазей і препаратів для лікування псоріазу дозволяє значно зменшити неприємні прояви захворювання аж до повного очищення шкіри. Однак, слід пам'ятати, що тривале використання мазей, що містять потужні стероїди, викликає необоротне пошкодження шкіри. Крім того, було показано, що шкіра звикає до стероїдів до такої міри, що кожні кілька тижнів необхідно збільшувати силу мазей для досягнення тих же результатів. Крім того, люди з псоріазом помітили, що після припинення стероїдної терапії захворювання часто загострюється.

препарати від псоріазу

Системне лікування псоріазу: препарати

У важких випадках псоріазу, коли місцеве лікування не допомогло, слід розглянути системні препарати від псоріазу. Основу цієї терапії складають ретиноїди та нестероїдні протизапальні препарати у вигляді таблеток та уколів від псоріазу.

Важливо знати, що використання препаратів для придушення імунітету призводить до серйозних побічних реакцій, наприклад частих інфекційних захворювань, розладу шлунка, головного болю і т.д. У зв'язку з цим лікарі призначають прийом імунодепресантів дуже короткими курсами, щоб не погіршити стан хворого.

Фототерапія

Світлотерапія або фототерапія використовує ультрафіолетове випромінювання під час процедури, щоб уповільнити зростання клітин шкіри. Доведено, що використання УФ-ламп з довжиною хвилі 312 нм пригнічує розвиток псоріатичних бляшок і вогнища запалення. Про вплив сонячного ультрафіолету на шкіру читайте в нашій публікації тут.

фототерапія псоріазу

Лазеротерапія

Лазерне випромінювання в якості фізіотерапії також показує позитивні результати. Вона сприяє нормалізації уражених ділянок шкіри і запобігає виникненню нових висипань. Ремісія після лазерної терапії триває близько року, а в поєднанні з комплексним лікуванням — кілька років.

Хірургічне лікування

Оперативне втручання використовується рідко, оскільки створює додаткове стресове навантаження на пацієнта, але в певних ситуаціях може бути необхідно. Так, проблему псоріатичного нігтя можна вирішити за допомогою видалення нігтьової пластини, на місці якої потім виросте здоровий ніготь.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах