Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Аденоїди у дітей: видаляти чи ні? 10/05/2019

Аденоїди у дітей: видаляти чи ні?

Аденоїди у маленьких часто запалюються і викликають багато запитань у батьків. У дітей виникають проблеми зі сном і диханням. У зв'язку з цим лікар може порекомендувати видалення аденоїдів, але чи потрібно це робити?

У цій статті ми розглянемо, що таке аденоїди та симптоми їх запалення. Коли і навіщо видаляти аденоїди? Ми також розповімо про можливі ускладнення та ризики. І найголовніше – яка ціна на видалення аденоїдів в Києві та Україні?

     ЗМІСТ:

Що таке аденоїди у дітей?

Аденоїди – це залози імунної системи організму, які розташовані в порожнині носа. Аденоїди в носі у маленьких дітей є головним бар'єром від попадання хвороботворних бактерій через носову порожнину. Надалі вони стають менш важливими та передають естафету мигдалинам, зменшуючись вже з віку 5 років і, як правило, практично зникають до підліткового віку. Звідси і твердження, що аденоїди з віком проходять.

аденоїди анатомія

При народженні у малюка дуже мало аденоїдної тканини. У міру атак на верхні дихальні шляхи вірусної інфекції аденоїди ростуть. Різке збільшення залози викликає сильну закладеність носа, хронічну гнійну слиз, утруднене дихання через ніс, тому дихає дитина через рот, а також спостерігається розлад сну (хропіння і апное). Це може завдати шкоди розвитку дитини.
Аденоїди гланди це одне теж?
Аденоїдна тканина дуже схожа на мигдалини (гланди), що розташовані в горлі. Їх не неможливо розглянути без спеціальної медичної апаратури на відміну від гланд. Обидві залози виробляють антитіла проти бактерій вірусів, захищаючи респіраторну систему.

Аденоїди: запалення

Боротьба з респіраторними інфекціями у дітей проявляється в запаленні аденоїдів і температурі тіла вище норми. Самі по собі аденоїди носа – не хвороба і не є проблемою. Загрозою вони стають тільки тоді, коли починають викликати проблеми з диханням. Залози стають опухлими, збільшуються і закривають дихальний просвіт. Це заважає дитині нормально дихати і спати. Вона також може відчувати біль в області обличчя. Гнійні аденоїди можуть блокувати Євстахієву трубу, яка з'єднує вуха з носом і не дозволяє накопичуватися рідини із середнього вуха. Це призводить до повторних вушних інфекцій і тимчасової втрати слуху.

Аденоїди: симптоми у дітей

  • Нічне хропіння;
  • Хронічний нежить;
  • Дихання через рот;
  • Нічне безсоння;
  • Можливі зупинки дихання уві сні;
  • Труднощі з ковтанням їжі;
  • Неконтрольоване сечовипускання під час сну;
  • Вушні інфекції;
  • Біль у вухах і області обличчя.

Аденоїди: діагностика

Побачити самостійно аденоїди в носі практично неможливо. Навіть ЛОР-лікар, який використовує носорозширювач та спеціальні інструменти може не побачити їх через ніс. Оцінити розміри цих залоз можна за допомогою досліджень (ендоскопія носоглотки, рентген, комп'ютерна томографія).

Під час візиту до ЛОРу доктор спочатку слухає скарги дитини та батьків, а після отримання результатів досліджень приймає рішення про операцію, якщо виявляє показання до видалення аденоїдів.

аденоїди діагностика

Аденоїди: за і проти операції

Проблема видалення аденоїдів завжди викликає багато дискусій. Існують серйозні аргументи на користь операції та проти неї. Давайте розглянемо їх.

Самі по собі аденоїди забезпечуються кров'ю досить слабо, лише за допомогою тонких капілярів, тому лікувати їх антибіотиками неефективно. У зв'язку з цим, лікарі відразу ж пропонує хірургічне втручання. Однак, під час прийняття рішення про операцію важливо пам'ятати, що аденоїди не мають чіткої межі відділення від навколишніх тканин, тому видалити їх повністю практично нездійсненне завдання. У будь-якому випадку залишаться деякі аденоїдні клітини, через що аденоїди можуть вирости знову до своїх природних розмірів.

Приблизно до 6-7 років аденоїди передають естафету боротьби з інфекцією піднебінним мигдалинам (гландам) і починають потихеньку зменшуватися в розмірах. Саме на цьому ґрунтується переконання, що дитина може просто перерости цю проблему.

Головним показанням до видалення аденоїдів є носове дихання в дитини і збільшення залози на повний просвіт носоглотки, який видно рентгенівському знімку. Під час ендоскопічного дослідження лікар вже просто не може ввести інструмент з порожнини носа в носоглотку, оскільки заважають запалені аденоїди.

Лікування аденоїдів у дітей можна проводити і за допомогою гомеопатії (Лімфоміозот, Іов-Малюк, Ангін-Гран, Еуфорбіум композитум), натуропатії та народних засобів. Однак в тих випадках, коли проблема приносить дитині серйозне погіршення якості, то операція, безумовно, є виправданою.

6359,2383,1021

Аденоїди: операція

Аденоїдна хірургія є однією з найпоширеніших операцій, виконуваних у дітей у віці від 2-х до 5-ти років.
                        Аденоїдектомія – це хірургічне видалення аденоїдів
Операція проводиться під загальним наркозом. До введення анестезії одному з батьків дозволено залишатися поруч з дитиною, щоб знизити у нього рівень тривоги. Операція проводиться перорально, тому після операції не залишається ніяких зовнішніх ознак і видимих рубців. Хірург повністю вирізає аденоїди, а потім припікає кровоносні судини для зупинки кровотечі.

видалення аденоїдів

Аденоїди: ускладнення після операції

За останні роки ускладнення ризики аденоїдної хірургії значно знизилися завдяки професіоналізму хірургів і анестезіологів, технологічним досягненням і безпечним методам анестезії. Найбільш значущою небезпекою залишається післяопераційний кровотеча. В цьому випадку маленького пацієнта повертають в операційну, щоб зупинити активну кровотечу.

Як і в разі будь-якої операції, існує невелика ймовірність інфекції в хірургічній області, яку лікують антибіотиками. Іншими рідкісними ускладненнями є сильне серцебиття і стеноз порожнини носа, та й сам загальний наркоз не надто корисний для організму, що розвивається.

Як проходить відновлення після операції?

Відновлення після операції аденоїда займає кілька годин в стаціонарній палаті лікарні. За цей час дитина повільно приходить до тями під наглядом лікаря через ризик виникнення невеликої кровотечі з рота або носа. Як правило, після зупинки кровотечі дитина може повернутися додому. Повне відновлення настає через три дні. Під час одужання може виникнути біль у горлі і можуть бути деякі труднощі з ковтанням.

видалення аденоїдів

Де видалити аденоїди: ціна в Києві

Операція з видалення аденоїдів діткам досить недешева, особливо в Києві. Хоча, кваліфікація лікарів в столиці, як правило вище.

В м. Київ видалення аденоїдів проводять дві державні лікарні:

  • Інститут отоларингології ім. проф. А.І. Коломійченка НАМН України
  • Київська Обласна клінічна лікарня

Приватні багатопрофільні клініки також надають такі послуги, але вартість буде вище.

Назва медзакладу Києва

Ціна без урахування анестезії

Віва

від 3 500 грн

Клініка Борис

від 3 600 грн

Медіком

від 3 750 грн

Консиліум Медікал

від 6 000 грн

Добробут

від 6 100 грн

Цертус

від 6 500 грн

Доктор Журавель

від 7 000 грн

Центр пластичної та лазерної хірургії Олега Колібаби

від 7 000 грн

ЛеоМед

від 7 000 грн

Меділенд

від 9 000-12 000 грн

 

У клініці Києва Медкріоніка запропонують видалити аденоїди без операції за допомогою холодотерапії (рідким азотом). Це буде коштувати приблизно 600 грн за одну процедуру. При цьому необхідно провести не менше 2-3 процедури з інтервалом 1-1,5 місяці.

Таким чином, для прийняття рішення про хірургічне видалення аденоїдів маленькій дитині необхідна кваліфікована консультація лікаря отоларинголога і зважені судження батьків.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах