Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Мастопатія молочної залози: самодіагностика, лікування 07/03/2019

Мастопатія молочної залози: самодіагностика, лікування

У даній публікації ми ознайомимо вас з причинами мастопатії, розповімо, як лікувати мастопатію, як проводити діагностику самостійно і поділимося популярними рецептами народної медицини.

Мастопатія це одне з найбільш поширених патологічних станів у жінок. Це захворювання може стати причиною виникнення новоутворень молочної залози, як доброякісної, так і злоякісної пухлини. Мастопатія молочної залози виникає через дисбаланс статевих гормонів: прогестерону та естрогену. Тоді, коли останній виробляється в надлишку.

Пік захворювання на мастопатію спостерігається у жінок у віці 30-45 років.

мастопатия фото

Фактори ризику мастопатії грудних залоз

  • Спадковість. Наявність у родичок по лінії матері мастопатії і раку молочної залози;
  • Супутні захворювання. Гормональні порушення (недостатнє вироблення прогестерону, дисфункція яєчників, хронічне запалення придатків матки), проблеми з печінкою і жовчним міхуром, патологія щитовидної залози (при цьому ризик розвитку мастопатії зростає в 3-5 разів), дефіцит йоду в організмі;
  • Контрацепція. Естроген та прогестерон, які є в складі всіх гормональних контрацептивів, можуть в одному випадку допомагати в лікуванні, а в іншому – посилювати розвиток маститу;
  • Спосіб життя. Шкідливі звички: особливо алкоголь і куріння, стресові ситуації, зайва вага;
  • Проблеми з кишечником. Жінки, які страждають частими запорами, в 4 рази сильніше піддаються ризику мастопатії.

Мастопатія: причини

  • Травми молочної залози;
  • Утримання від статевого життя;
  • Переривання вагітності;
  • Раннє статеве дозрівання у дівчаток;
  • Передчасне припинення грудного вигодовування.

мастопатия фотографии

Мастопатія: ознаки

Як привід для походу до гінеколога і здачі аналізів слід виявлення хворобливий набряк грудей, незначні виділення із сосків, ущільнення в молочній залозі або вузлові структури, збільшення пахвових лімфовузлів. Всі ці стани є серйозним приводом для діагностики на мастопатію.

Біль у молочній залозі при мастопатії буває постійної або періодичної, посилюючись перед циклом менструації і в другій фазі менструації. При цьому, приблизно 15% всіх дівчат і жінок на початковій стадії захворювання не спостерігали неприємних відчуттів і дискомфорту в грудях. Це, ймовірно, пов'язано з індивідуальними особливостями больового порогу жінки. У зв'язку з цим, дуже важлива рання діагностика мастопатії, яка значно збільшує шанси на успішне лікування і зменшує ризики.

Мастопатія: симптоми

Найбільш поширений симптом мастопатії – це біль в молочних залозах, що виникає напередодні менструального циклу. Але при мастопатії це може статися набагато раніше. Також характерним для цього захворювання є невеликі ущільнення в тканинах сальних залоз.

Як правило, ці внутрішні зміни супроводжуються зовнішніми ознаками мастопатії: почервоніння або синювато шкіри, пухлина. Крім того, форма і структура грудного соска стає типовою для вас.

Перевір себе на ознаки мастопатії!

  • Уважно оглянь груди перед дзеркалом і зверни увагу на шкіру: складки, плями, ранки, зміна кольору, пігментацію;
  • Розділи подумки груди на 4 частини. Злегка натисни на груди кількома пальцями. Починай промацувати з верхньої частини, рухаючись за годинниковою стрілкою. Намагайся зрозуміти, чи є вузлики та горбки під шкірою грудей. Зроби те ж саме з другою груддю;
  • Стисніть кожен сосок між великим і вказівним пальцем, щоб з'ясувати, чи є виділення з них;
  • Продовжуй самообстеження грудей лежачи;
  • Знайди та промацай пахвові лімфовузли.

мастопатия внешние признаки

Календар діагностики мастопатії

Самообстеження 1 раз на місяць на 5-7 день менструального циклу
Обстеження у гінеколога, мамолога, хірурга 1 раз в рік в першій половині циклу
УЗД молочних залоз 1 раз в рік у віці до 35-40 років
Мамографія 1 раз в рік після 40-45 років
За призначенням лікаря у віці до 40 років
Біопсія (визначення злоякісності новоутворення) Тільки за направленням лікаря

 

Мастопатія: лікування

Лікування мастопатії на ранньому етапі захворювання хороші результати показують консервативні методи: протизапальні препарати, вітаміни, гормональна терапія.

40871,16130,63892

На підставі результатів аналізів на вміст гормонів в крові (естрадіолу, прогестерону, пролактину) лікар призначає курс медикаментозного лікування мастопатії, спрямований на коригування гормонального фону.

Складні форми мастопатії вимагають хірургічного втручання.

лечение мастопатии

Мастопатія: лікування народними засобами

Крім медикаментозного лікування на допомогу прийде народна медицина. Існує ряд дієвих рецептів приготування домашніх засобів проти мастопатії:

  • Візьміть столову ложку будь-який з цих трав: сухий корінь валеріани, ромашку або плоди кмину, залийте однією склянкою окропу, потім залиште настоюватися на 30 хвилин. Вживати по половині склянки 3 рази на день до їди.Змішати по одній частині кореня валеріани і плодів кмину. Заваріть крутим окропом. Залиште на 30 хвилин настоюватися. Вживати 3 рази на день.
  • Візьміть 5 частин плодів кмину, 3 частини квіток ромашки, 2 частини кореня валеріани. Заваріть крутим окропом і настоюйте 30 хвилин. Пити по половині склянки вранці і ввечері.
  • Рекомендуються компреси на область молочної залози зі свіжих овочів: гарбуза, моркви, буряка.
  • Замішайте туге тісто з житнього борошна, яєць і однієї ложки меду. Прикладайте до молочної залози.
  • Змішайте подрібнену моркву зі свіжим соком буряка, потім додайте чайну ложку редьки і масло обліпихи (дві чайні ложки). Тримайте суміш на грудях не більше п'яти годин. Курс лікування – не більше 14 днів.

рак молочной железы

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах