Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Кропив'янка у дітей: симптоми та лікування 10/11/2020

Кропив'янка у дітей: симптоми та лікування

Хвороба кропив'янка не пов'язана з рослиною кропивою, як можна подумати виходячи з назви. Це вид алергії, що характеризується появою червоної висипки на шкірі, яка нагадує опік від кропиви, звідси і назва «кропив'янка».

Кропив'янка знайома дуже багатьом батькам малюків різного віку. Як розпізнати симптоми цієї недуги? Що робити, якщо у дитини виникла кропив'янка і як їй запобігти?

     ЗМІСТ:

Кропив'янка у дітей: як вона виглядає?

Кропив'янка виникає як алергічна реакція на шкірі у вигляді червоних об'ємних висипань, які супроводжуються сильною сверблячкою. Колір може варіюватися від рожевого до темно-червоного. Ці висипання часто плутають з пухирями, але вони не містять рідини. Висип може виникнути на різних ділянках тіла дитини. Іноді вона з'являється в одному місці, потім зникає і знову з'являється на іншій частині тіла.

Висип та свербіж є результатом вивільнення гістаміну огрядними клітинами шкіри в верхньому шарі дерми. Їх роль полягає в захисті шкіри та  загоєнні ран. Коли діяльність огрядних клітин порушується, то вони виділяють надлишок гістаміну. Це викликає застій в кровоносних судинах, що призводить до появи набряку, почервоніння і свербіння.

Приблизно у 40% маленьких пацієнтів захворювання супроводжується набряком (ангіоневротичний набряк) обличчя, язику, рук або ніг. Набряк може утруднити подих і в цьому випадку слід негайно звернутися за медичною допомогою.

Кропив'янка у дітей протікає трохи гостріше, ніж звичайний висип, і зазвичай супроводжується значним підвищенням температури тіла та погіршенням загального самопочуття. Триває вона набагато довше, ніж звичайний висип. Процес одужання може зайняти від 2-х тижнів до декількох місяців.

симптоми кропив'янки

Види кропив'янки у дитини

  • Гостра кропив'янка. Близько двох третин випадків захворювання у дітей проявляються гостро і можуть бути викликані харчовою або лікарською алергією, інфекційними захворюваннями. Як правило, можна чітко визначити причину характерного висипання. Гострий стан триває недовго (до 4-6 тижнів) і проходить найчастіше самостійно, без лікування.
  • Хронічна кропив'янка. Характеризується перебігом хвороби довше 6-ти тижнів. Маленькі пацієнти можуть страждати від спалахів шкірного висипу та сверблячки кілька місяців і навіть років. Причинами хронічного стану рідко виступають продукти харчування, ліки або інфекційні захворювання. Вважається, що хронічна кропив'янка у дитини може виникати в результаті аутоімунної реакції або в результаті гіперчутливості до зовнішніх фізичних факторів (спека, холод, стрес, перебування на сонці). Більш ніж у 90% випадків неможливо простежити чіткий фактор, що викликав захворювання. Ці випадки називаються невідомими або ідіопатичним.

Причини кропив'янки у дітей

У багатьох випадках (до 90%) причина виникнення шкірного висипу у дитини невідома, але виділяють ряд найбільш ймовірних чинників:

  • Харчова алергія (арахіс, шоколад, кунжут, овочі червоного кольору, цитрусові, яйця, молочні продукти);
  • Респіраторні алергени (пилок рослин, шерсть тварин, аерозолі домашніх засобів для чищення);
  • Алергія на лікарські препарати;
  • Фізичний вплив (носіння занадто тісного одягу протягом тривалого часу, холод або жар, сонячне випромінювання);
  • Інфекції вірусні або бактеріальні;
  • Укуси комах.

причини кропив'янки

Механізми розвитку кропив'янки

Прийнято класифікувати механізми, що приводять до виникнення кропив'янки у дітей, на 5 груп:

  • IgE-залежні механізми. Це реакція, яка викликається імунною системою після контакту з подразником-алергеном (продуктами харчування, укусами комах, паразитарні інфекції тощо) менш ніж через 30 хвилин. Зв'язок алергену з його антитілом в організмі викликає дегрануляцію і вивільнення гістаміну та інших пептидів, які стимулюють розширення судин, виведення рідини з кровоносних судин в тканину, подразнення та свербіж шкіри. В цілому харчові алергени викликають дуже багато випадків гострої кропив'янки як у дітей, так і у дорослих. У дітей найбільш поширеними алергенами є арахіс, горіхи, насіння кунжуту, яйця, коров'яче молоко.
  • Пряма активація огрядних клітин. Деякі лікарські препарати можуть викликати кропивницю за механізмом прямої активації огрядних клітин та ізофілов. В основному це анестетики, міорелаксанти, знеболюючі речовини, наприклад атракурій, сукцинілхолін, опіати (морфін, кодеїн), а також контрастні речовини на основі йоду. Широко відомий феномен «синдрому червоної людини», який спостерігається після введення антибіотика ванкоміцину. Він проявляється як гіперактивна алергічна реакція у вигляді почервоніння всього тіла.
  • Комплементарно-залежні механізми. У цьому випадку поява кропив'янки пов'язана з різними інфекціями, які викликають активацію додаткових компонентів. У дітей близько 80% всіх випадків гострої кропив'янки пов'язані з вірусними або бактеріальними захворюваннями. Кропив'янка також може супроводжувати стадію гострого вірусного гепатиту A, B або C.
  • Фізіологічні механізми. Існує кілька фізичних форм кропив'янки, при яких фізичне подразнення викликає появу кропив'янки. Висип у цих випадках триває нетривалий час, в більшості випадків менше двох годин, за винятком відстрочених уражень, які проявляються через кілька годин після контакту з тригером. Сюди відносять шкірні висипи, що викликані носінням тісного одягу, гарячим або холодним душем, активним потовиділенням, подряпинами на шкірі, перебуванням на сонці, різким перепадом температури навколишнього середовища.
  • Невідомі механізми. Як уже зазначалося, причини значної частини випадків виникнення кропив'янки залишаються невідомими. Хронічна кропив'янка нерідко може з'явитися як перший симптом іншого системного захворювання, наприклад аутоімунне захворювання щитовидної залози, гепатиту С, васкуліту, червоного вовчака.

види кропив'янки

Кропив'янка у дітей: діагностика

У більшості випадків діагноз «кропив'янка» ставиться педіатром на підставі огляду дитини. Важливо з'ясувати, які ліки використовувалися останнім часом, наявність алергії, дізнатися, чи відвідувала дитина недавно незвичайні місця, де вона могла зазнати впливу незнайомої речовини та багато іншого.

Коли симптоми не зовсім зрозумілі або є підозри на наявність іншого системного захворювання, симптомом якого можуть бути характерні червоні висипання, лікар направляє на лабораторні дослідження крові. Найчастіше це загальний аналіз крові, аналіз крові на тиреотропний гормон (ТТГ) та антитіла проти щитовидної залози (АТТГ). Також необхідні аналізи на наявність паразитів, алергопроби на харчові та інші алергени.

Кропив'янка у дітей діагностика

Як лікується кропив'янка у дітей?

Лікування кропив'янки у дитини направлено на полегшення симптомів: зменшення пошкоджень шкіри, полегшення сверблячки та болю. У випадках, коли причина кропив'янки у дитини точно визначена, батькам слід ретельно стежити за відсутністю контакту дитини з його алергеном.

Протокол лікування захворювання включає використання антигістамінних препаратів в зростаючих дозах, а потім і інших препаратів, що впливають на активність імунної системи. У деяких випадках також використовуються стероїди короткочасно або довгостроково.

Антигістамінні препарати при кропив'янці

Основною причиною висипу та сверблячки насправді є речовина, звана гістаміном, що секретується клітинами шкіри, і тому основною зброєю були і залишаються антигістамінні препарати. Це група препаратів, які пригнічують дію гістаміну та, таким чином, зменшують свербіж та алергічну реакцію.

Препарати першого покоління цієї групи мають багато побічних ефектів, таких як сонливість, але сьогодні були розроблені нові і ефективні антигістамінні препарати без побічних ефектів і з дуже високою безпекою навіть при тривалому застосуванні. До них відносять дезлоратадин (Едем, Алергомакс), лоратадин (Лоратадин, Кларитин, Лорано), цетиризин (Алертек, Зодак, Цетрин). Препарати призначаються 1 раз на добу незалежно від прийому їжі, немає потреби міняти препарат, адже зберігається висока терапевтична ефективність при тривалому застосуванні.

55922,4609,54628

Стероїдні препарати

Сильнішими засобами лікування є стероїди, тривале застосування яких пов'язане з безліччю побічних ефектів. Призначаються і застосовуються вони тільки під наглядом лікаря протягом коротких періодів часу. Часто це зовнішні засоби для полегшення сверблячки.

Адреналін

Ін'єкція адреналіну при кропивниці у дітей може знадобитися в екстрених випадках як перша допомога, щоб зупинити важку алергічну реакцію або анафілактичний шок. Якщо алергічний набряк впливає на дихання вашої дитини, негайно викликайте швидку допомогу, оскільки дитині, ймовірно, буде потрібно ін'єкція адреналіну, щоб зупинити алергічну реакцію.

Народні методи лікування кропив'янки у дітей

  • Вівсянка. Вважається найкращим домашнім засобом від кропив'янки у дітей. Вона має заспокійливу дію при поразненні шкіри та відмінно заспокоює свербіж. Для місцевого застосування необхідно заварити столову ложку вівсяних пластівців або муки склянкою окропу. Нанесіть настояну прохолодну суміш на шкіру на півгодини. Також можна додати склянку вівсянки у ванну для купання малюка.
  • Яблучний оцет. Володіє природною антигістамінною дією, знімаючи печіння та свербіж. Необхідно змішати 1/3 склянки яблучного оцту з 2/3 води, щоб вийшов слабокислий розчин. Змочіть ватяний тампон в розчині та промакуйте уражену шкіру дитини.
  • Череда. Одним з найбільш ефективних засобів при шкірних захворюваннях у дітей є череда. Відвар цієї трави використовують у вигляді примочок або ванн для купання.
  • Холодний компрес. Сильний свербіж та почервоніння найпростіше усунути за допомогою холодного компресу. Низька температура сприяє звуженню кровоносних судин та блокуванню подальшого вивільнення гістаміну, що полегшує симптоми набряку, запалення і свербежу. Оберніть кубики льоду чистою тканиною і прикладіть до ураженої шкіри малюка на 10 хвилин, три-чотири рази на день. Але слід уникати прямого контакту льоду з ніжною шкірою дитини.
  • Харчова сода. Ще один популярний домашній засіб від кропив'янки. Її протизапальні властивості допомагають зменшити симптоми свербежу. Додайте півсклянки харчової соди в ванну з гарячою водою. Добре перемішайте порошок і залиште у воді, поки вона не стане теплою. Потім можна купати малюка. Для місцевого використання необхідно змішати 2 столові ложки соди з достатньою кількістю води, щоб утворилася густа паста. Нанесіть суміш на уражену ділянку і залиште на десять хвилин, а потім змийте теплою водою. Це лікування можна використовувати 1 раз в день, щоб не подразнювати шкіру ще сильніше.
  • Алое віра. Якщо у вас на вікні зростає ця цілюща рослина, то змазування ранок від кропив'янки його соком є найбільш корисним і безпечним для дитини способом загоєння шкіри.

лікування кропив'янки

На додаток до згаданих вище процедур, щоб полегшити свербіж, також рекомендується обирати одяг для малюка з натуральних матеріалів (наприклад, бавовни та шовку). Слід уникати вовняного одягу, який може погіршити симптоми кропивниці у дитини.

Також рекомендується зменшити частоту купання у ванні або душі, уникати засобів для купання, що викликають подразнення шкіри, і віддавати перевагу гіпоалергенним продуктам. Після купання слід зволожити шкіру дитячим або аптечним (Бепантен) кремом.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах