Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Гіпоксія або киснева недостатність 23/07/2019

Гіпоксія або киснева недостатність

Всі живі клітини постійно потребують кисень. Тільки 3 хвилини людина може прожити без повітря. Ніхто не замислюється над тим, що він дихає, доки не відчує брак кисню.

У цій статті розглянемо, як впливає брак кисню на організм. Дізнаємося, що таке гіпоксія мозку і які її ознаки? Як лікувати гіпоксію в залежності від причин її виникнення?

     ЗМІСТ:

 

Щоб наш організм «дихав» необхідно, щоб повітря з атмосфери потрапило в мітохондрії клітин. Дихання являє собою складний багатоетапний процес. Спочатку повітря зі входом потрапляє в легені → з легких кисень повітря потрапляє в серцево-судинну систему → кисень зв'язується з гемоглобіном крові → транспорт молекул в капіляри - передача кисню мітохондрій → процес окисного фосфорилювання → процес виробництва енергії в клітинах = гарне самопочуття людини. Збій на будь-який з цих стадій може спричинити нестачу кисню в організмі.

гіпоксія

Що таке гіпоксія?

Гіпоксія – це недостатнє надходження кисню в мітохондрії клітин або нездатність цих органел поглинати кисень. Іншими словами, гіпоксія у дорослих зменшує надходження кисню до тканин і органів організму.

Якщо навіть при глибокому вході відчувається брак кисню, то це привід звернутися до лікаря. Перешкоджати кисневому харчуванню може фізичний стан або захворювання.

Для постійного постачання клітин і тканин організму киснем необхідно кілька факторів:

  • У повітрі має бути достатньо кисню;
  • Легені повинні вільно вдихати кисневмісне повітря;
  • Повинен бути оптимальний приплив крові до легень, щоб він міг переносити молекули в різні органи тіла.

Наслідки гіпоксії у дорослих залежать від тяжкості стану – від прискореного дихання до порушень функцій серця і мозку. Рівень кисню в крові вже нижче 80% може порушити роботу органів і нести небезпеку для життя.

гіпоксія крові

Хто в групі ризику захворювання гіпоксією?

Гіпоксія може виникати у наступних групах населення:

  • Літні люди;
  • Люди з хронічними захворюваннями;
  • Працівники, пов'язані з розумовою працею і моральною напругою. Їх мозок в стресових станах споживає занадто багато кисню і простого дихання не достатньо для насичення всього організму;
  • Черепно-мозкова травма;
  • Великомасштабний інфаркт головного мозку.

Піддатися короткочасній гіпоксії мозку може кожен. Наприклад, перебуваючи в закритому і багатолюдному приміщенні, в середовищі з низьким тиском чи сильним забрудненням повітря.

Основні види гіпоксії:

  • Дихальна (респіраторна) гіпоксія – недостатній газообмін у легенях через блокування дихальних шляхів або відсутність кисню в середовищі, наприклад, через підняття на велику висоту.
  • Серцево-судинна (циркуляторна) – виникає через порушення руху крові по малому або великому колу кровообігу. Кисневому голодуванню піддаються окремі частини тіла, наприклад гіпоксія головного мозку.
  • Гемічна (кров'яна) – пов'язана з порушеннями в кровоносній системі, зокрема, здатністю гемоглобіну переносити кисень
  • Тканинна (гістотоксичної) – стан, при якому надходження кисню блокується внаслідок порушень на клітинному рівні.
  • Змішана гіпоксія розвивається за дії кількох факторів.

види гіпоксії

Гіпоксія: ознаки

Симптоми гіпоксії залежать від тяжкості захворювання. Так, за легкого та помірного ступеня ознаки гіпоксії виявляються в підвищеній сонливості, сплутаності свідомості, порушенні координації рухів, почутті неспокою, прискореному пульсі або високому кров'яному тиску.

У більш важких випадках гіпоксії симптоми такі:

  • Синюватий колір шкіри і слизових оболонок, викликаний підвищеною кількістю переробленого гемоглобіну;
  • Кашель;
  • Прискорене серцебиття;
  • Часте дихання;
  • Задишка;
  • Холодний піт;
  • Хрипи при диханні;
  • Ейфорія;
  • Поколювання і оніміння в кінцівках;
  • Головний біль.

Важка або гостра гіпоксія характеризується комою, повільним пульсом, низьким кров'яним тиском, аритмією, периферичним звуженням судин.

симптоми гіпоксії

 

Гіпоксія мозку у дорослих

Мозок – це орган, якому необхідна велика кількість кисню. При відносно невеликому розмірі він споживає цілих 20% цього газу, що надходить в організм. Мінімальна кількість повинна становити близько 3,3 мл насиченої киснем крові на 100 г тканини головного мозку. А якщо цей показник зменшується, то незворотні зміни або навіть смерть можуть відбутися протягом декількох хвилин. При нестачі кисню в мозку протягом всього 3-4 хвилин, він може назавжди втратити деякі свої функції.

Перша допомога і лікування гіпоксії головного мозку

Гіпоксія мозку – це дуже небезпечний стан, тому вживати заходів необхідно дуже оперативно. В першу чергу необхідно почати надходження кисню в організм. Для цього роблять штучне дихання і масаж серця, чекаючи прибуття швидкої допомоги.

Лікування гіпоксії мозку завжди має здійснюватися виключно в спеціалізованому медзакладі. На щастя, мозок є нейропластичним органом, тому відповідна терапія і регулярне використання кисневої терапії дозволяють створювати нові нервові ланцюжки, які виконують функції пошкоджених ділянок мозку.

лікування гіпоксії головного мозку

Гіпоксія: лікування

Головним методом лікування гіпоксії є забезпечення пацієнта киснем. У багатьох випадках це допомагає відновити порушений баланс цього газу в організмі. Також використовуються знеболюючі, стероїдні та спазмолітичні препарати, а також індуктори сну.

У випадках пневмонії може знадобитися інгалятор, що містить ліки, яке допомагають полегшити дихання. Іноді потрібен регулярний медичний моніторинг рівня кисню в організмі для підтримки правильного балансу.

Лікування безпосередньо залежить від причини виникнення гіпоксії та ступеня тяжкості симптомів. Так, якщо нестача кисню в крові викликана тривалим періодом відсутності дихання, наприклад, при утопленні, пацієнт повинен отримати кисень якомога швидше. Це можна зробити, підключивши його до кисневої маски. Подача кисню в високих концентраціях і інтенсивна терапія можуть врятувати життя.

Якщо гіпоксія є результатом важкого захворювання легенів, яке призвело до їх повного пошкодження акумулятора, в цьому випадку буде потрібна трансплантація органу.

У разі важкої анемії необхідно визначити причину анемії і вжити відповідних заходів.

анемія гіпоксіяХронічна гіпоксія, яка не піддається консервативному лікування, вимагає госпіталізації у відділення інтенсивної терапії.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах