Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Ішемічна хвороба серця: причини, фактори ризику, лікування 16/04/2019

Ішемічна хвороба серця: причини, фактори ризику, лікування

Хвороби серця бувають дуже підступні, іноді вони протекаю безсимптомно. Поки не відбудеться серйозний серцевий напад, людина не дізнається, що у нього є проблеми з серцем. Одним з таких захворювань є ішемія серця.

     ЗМІСТ:

Ішемічна хвороба серця: що це?

Ішемічна хвороба серця (ІХС) виникає при звуженні коронарних артерій, що насичують серце киснем. Ішемія загрожує не тільки недостатнім забезпеченням організму киснем, але й зниженням доступності поживних речовин і недостатнім видаленням кінцевих продуктів метаболізму.

Звуження артерій викликано утворенням жирових бляшок і називається атеросклерозом. Багато пацієнтів не відчувають симптомів протягом десятиліть прогресування атеросклерозу, і першою ознакою захворювання, через роки, є серцевий напад. Після декількох років формування бляшок в артеріях серця вони можуть відділятися від стінок, проходити через кровотік і блокувати надходження крові до серця. Саме процес атеросклерозу в артеріях є причиною ішемічної хвороби серця. В процесі розвитку атеросклерозу артерія втрачає еластичність і стає крихкою. Бляшки, які утворюються, насправді являють собою шар, що складається з жиру, холестерину, шлаків.

У міру збільшення жирових відкладень в серце надходить менше кисню. Коли артерії закупорка становить 75% від діаметра артерії, починають проявлятися ознаки стенокардії. Раніше вважалося, що високий рівень холестерину в крові був основною причиною серцевих захворювань. В даний час відомо, що холестерин є лише одним з компонентів в розвитку серйозних захворювань серця. Проблема починається задовго до утворення бляшок. Спочатку молекули жиру в крові окислюються вільними радикалами і запускають послідовність подій, що призводять до атеросклерозу.
Холестерин – це жирне речовина, яка виробляється в організмі, головним чином, в печінці. Інші продукти тваринного походження, такі як баранина і яловичина, яйця, масло, сир і незбиране молоко, є ще одним джерелом холестерину. Організм потребує холестерин. Він використовує його для створення гормонів, вітаміну D і травних ферментів. Крім того, холестерин є важливим компонентом клітинної мембрани всіх клітин організму. Однак занадто високий рівень холестерину в крові може негативно вплинути на здоров'я. Він може проникнути в стінки коронарних артерій, викликати їх звуження (атеросклероз).

Як утворюються бляшки в артерії або процес розвитку атеросклерозу

Внутрішні стінки артерії стикається з кров'ю, яка через неї протікає. Окислювальне пошкодження викликає порушення цілісності кровоносних судин. Окислювальний процес також окислює молекули жиру і холестерин. Окислений холестерин проникає в уражену артерію та організм, а лейкоцити видаляють шкідливий холестерин. Через активність клітин імунної системи виникає локальне запалення і жирові відкладення, які стають все щільніше і масивніше. Останньою стадією є утворення згустку крові, який несеться в кровотік і може викликати серцевий напад або інсульт, в залежності від його місця розташування.

Раптова і повна закупорка в одній з коронарних артерій призводить до серйозного зниження кровопостачання області серцевого м'яза. Це призводить до некрозу частини м'язів і утворення рубця. Рубцова тканина вже не функціонує як серцевий м'яз і викликає нездатність до скорочення, приводячи згодом до інфаркту міокарда.


У чоловіків ризик серцевих захворювань підвищується після 45 років, а у жінок - після 55 років.

Хто перебуває в групі ризику?

  • Куріння;
  • Високий рівень холестерину;
  • Гіпертонія;
  • Діабет;
  • Стрес;
  • Зайва вага;
  • Чоловіча стать;
  • Сидячий образ життя;
  • Спадковість;
  • Високий рівень гомоцистеїну;
  • Похилий вік;
  • Надмірне споживання м'яса.

Приблизно 20% смертей від ішемічної хвороби серця можна пояснити палінням.

Ішемічна хвороба серця: симптоми

Якщо коронарні артерії звужуються, вони не можуть забезпечувати серце достатньою кількістю насиченої киснем крові, особливо коли воно сильно б'ється при фізичному навантаженні. Хоча зниження кровотоку може не викликати жодних симптомів ішемії, бляшки при цьому продовжують рости і накопичуватися в коронарних артеріях. І в кінцевому підсумку виявляться головні ознаки ішемічної хвороби серця, такі як:

  • Біль у грудях також є однією з найпоширеніших причин, через яку пацієнти звертаються до кардіолога. Виникає відчуття тиску або стиснення в грудях. Цей біль, називається стенокардією і зазвичай виникає в середній або лівій частині грудей. Провокують її фізичні і емоційні навантаження. Біль зазвичай проходить через кілька хвилин після припинення стресової ситуації. У деяких вона може бути скороминущої або гострої, відчуватися в шиї, руці або спині.
  • Задишка. Якщо ваше серце не може перекачати достатню кількість крові для задоволення потреб вашого тіла, то спостерігається задишка або сильна втома при фізичному навантаженні.
  • Інфаркт. Повністю заблокована коронарна артерія призводить до серцевого нападу. Він проявляється у вигляді сильного тиску в грудях, болі у плечі або руці, іноді супроводжується задишкою і пітливістю.

Крім того, жінки часто відчувають нетипові симптоми ішемічної хвороби серця, наприклад, біль в шиї або щелепі. Іноді серцевий напад відбувається без будь-яких явних ознак або симптомів.

Ішемічна хвороба серця: діагностика

Діагностика ІХС включає різні способи:

  • ЕКГ-тест – найпростіший і ефективний тест для діагностики різних серцевих захворювань, при якому оцінюється електрична активність серця.
  • Тест ЕхоКГ – тест дозволяє досліджувати анатомію серця з метою визначення ділянок, які постраждали від ішемії. Це неінвазивний метод, що виконується за допомогою УЗД.
  • Картографування серця – дозволяє точно визначити приплив крові до різних областей серця. Цей метод діагностики використовує радіоактивні мітки для виявлення областей з порушенням припливу крові.
  • Стрес-тест – один з найпоширеніших методів діагностики серцевої недостатності. Він передбачає обстеження серця пацієнта в стресових ситуаціях. При високій фізичному навантаженні серце функціонує активніше, б'ється швидше і використовує всі свої можливості, щоб доставляти кров до тіла. У цих умовах можна точно визначити проблеми з кровопостачанням тканин і різні хвороби серця. Під час стрес-тестування можна паралельно проводити ЕКГ, щоб перевірити електричну провідність, картування серця та УЗД.

  • Ангіографія. Щоб спостерігати за кровотоком в серці можуть вводити спеціальний барвник в коронарні артерії. Він вводиться в артерії серця через довгу тонку гнучку трубку (катетер) в області ноги під місцевим наркозом. Барвник вказує на заблоковані ділянки кровотоку на рентгенівських знімках.

Ішемічна хвороба серця: лікування

Після завершення обстеження серця рекомендується звернутися до кардіолога, який може поставити діагноз ІХС і призначити програму лікування ішемії серця.

Традиційні методи лікування включають лікарські препарати (наприклад, препарати для розрідження крові або зниження рівня холестерину), катетеризацію, шунтування.

Медикаментозне лікування ішемії серця, як правило, має кілька напрямків:

  • Препарати, що модифікують холестерин і жири в крові. Зменшуючи кількість холестерину в крові, особливо ліпопротеїнів низької щільності, ці препарати зменшують кількість первинного матеріалу, який відкладається на коронарних артеріях. Лікар може призначити статини, ніацин, фібрати і секвестранти жовчних кислот. 
  • Зниження артеріального тиску до рівня менш 140/90 ударів на хвилину.
  • Блокатори рецепторів ангіотензину знижують тиск і здатні зупиняти розростання серцевого м'яза (гіпертрофію). Застосувують їх тривало. 
  • Профілактичні дози аспірину (від 75 до 162 мг) для розрідження крові, клопідогрелю. Це зменшить згортання крові, запобігаючи закупорку артерій.
  • Бета-блокатори уповільнюють частоту серцевих скорочень і знижують артеріальний тиск, зменшуючи потребу серця в кисні, знижують ризик майбутніх серцевих нападів.
  • Для полегшення нападів стенокардії серця (болі в грудях) призначають ранолазин. Нітрогліцерин, крім зняття болю, розширює артерії і зменшує потребу серця в крові.
  • Підтримка стабільного рівня гемоглобіну.

Ішемічна хвороба серця: хірургія

Цілями хірургічного лікування є відновлення просвіту артерії (реваскуляризація) звуженого атеросклеротичної бляшкою на стадії, коли ліки вже безсилі. Методи оперативного лікування при ІХС залежать від тяжкості хвороби серця. Процедури для відновлення кровотоку в серці включають:

Стентування (черезшкірна коронаропластіка) – введення стенту (металевої сітчастої трубочки) в сосуд за допомогою надувного балона для розширення. Операція проводиться під місцевим наркозом через стегнову вену.

Шунтування коронарної артерії – створення шунта (обхідного шляху) навколо звужених коронарних артерій шляхом пересадки артерій або вен, узятих з інших частин тіла. Проводиться під загальним наркозом на відкритому серці.

Лазерна реваскуляризация – створення декількох десятків крихітних отворів в серцевому м'язі, що досягають лівого шлуночка. За цим ходам кров надходить до серцевого м'яза, минаючи коронарні артерії.

У важких випадках ІХС єдиним ефективним засобом залишається пересадка серця.

Ішемічна хвороба серця: профілактика

Запобігти прогресуванню захворювання ІХС серця допоможе здоровий спосіб життя:

  • Дотримання дієти з низьким вмістом холестерину, насичених жирів, трансжирів і солі, яка включає багато свіжих фруктів і овочів, а також цільнозернові продукти;
  • Підтримка правильної маси тіла;
  • Фізичне навантаження тривалістю 30-60 хвилин з помірною інтенсивністю, швидка ходьба не менше 5 днів на тиждень;
  • Зниження стресу і боротьба з депресією;
  • Відмова від куріння;
  • Обмеження споживання алкоголю.

На сьогоднішній день, на жаль, не існує доведених методів, що дозволяють повністю вилікуватися від ішемії серця, однак при своєчасному і активного лікування можна зупинити розвиток хвороби, значно збільшити тривалість і якість життя пацієнта.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах