Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Домашні суперпродукти: насіння льону 05/12/2018

Домашні суперпродукти: насіння льону

Дуже давно льон використовується в альтернативній медицині як ефективний засіб проти багатьох захворювань. Ці невеликі ядра надзвичайно багаті здоровими омега-3 жирними кислотами та іншими цінними інгредієнтами. Їх горіховий смак також збагачує численні продукти, і вони є хорошим доповненням для підтримки здоров'я організму.

насіння льону

Хімічний склад насіння льону

Не дарма лляне насіння відносять до домашніх суперпродуктів. Ці маленькі гладенькі ядра наповнені цінними інгредієнтами.

  • Льняне насіння містить до 60% омега-3 жирних кислот. Вони мають протизапальний ефект, нормалізують обмін речовин і рівні ліпідів у крові, захищають серце, зміцнюють хрящову тканину і суглоби, запобігають старінню клітин, знижують ризик високого кров'яного тиску і діабету, сприяють активній циркуляції крові і покращують пам'ять.
  • Високий вміст масел (до 45%) робить лляне насіння відмінною сировиною для отримання цінного продукту під назвою «масло льону», яке застосовується у багатьох сферах життя людини.
  • Велика кількість харчових волокон і слизу сприяють здоровому і чистому кишечнику.
  • Насіння льону містять лігнін, який за дією схожий зі статевим гормоном естрогеном, чим корисне насіння льону для жінок особливо.
  • У 100 грамах міститься понад 20 грамів білка, що робить насіння льону відмінним джерелом амінокислот. Білки виконують багато важливих завдань в нашому організмі, постачають будівельний матеріал для клітин організму, поживні речовини та енергію.
  • Антиоксиданти борються з вільними радикалами, які, серед іншого, прискорюють старіння і є причиною багатьох хвороб.
  • Насіння також дуже багаті мінералами. Наприклад, залізо, калій, кальцій, цинк, марганець і селен знаходяться в ядрах.
  • Вітаміни А, В і Е.

Насіння льону: застосування

Результат і ефект лікування насінням льону багато в чому залежить від форми прийому. Від того, як вживати насіння льону і в якій кількості залежить користь такого лікування.

Розмелене насіння має сильніший лікувальний ефект, але зберігатися може протягом короткого часу і тільки в холодильнику, адже жирні кислоти швидко розкладаються на повітрі.

Важливо! Лляне насіння може заважати всмоктуванню ліків через кишечник. Не слід приймати його разом з призначеними медикаментами одночасно, зачекайте не менше 2-3 годин.

насіння льону

Насіння льону для шлунка

Головна користь насіння льону для шлунково-кишкового тракту полягає в оптимальній в'язкості відвару з них. Слиз відвару або переварене в шлунку насіння рівномірно покриває слизову оболонку шлунка, захищаючи його від дії кислоти шлункового соку. Насіння льону при гастриті допомагає заспокоїти запалення і болючі відчуття, підвищуючи рівень рН від кислого ближче до нейтрального. В результаті цього агресивність шлункової кислоти слабшає і перестає травмувати слизову шлунка.

Насіння льону від запору

Корисні властивості насіння льону для лікування закрепів відомі вже багато десятиліть. Вони рятують кишечник від будь-яких «перешкод» без шкідливих побічних ефектів. Більш виражений ефект має масло насіння льону. Але використовується, головним чином, для лікування хронічної форми запору, яка виникає у людей з малорухливим способом життя і дієтою з низьким вмістом клітковини.

Бажаний ефект від терапії може з'явитися не відразу, а через кілька днів, однак проносна дія буде дуже м'якою. Це відбувається через те, що льон має не виражену проносну дію, а регулюючу. Таким чином, насіння льону при запорах сприяє власним, природним процесам організму.

Чим корисне насіння льону для серця?

Регулярне споживання лляного насіння покращує кровообіг, знижує рівень холестерину та ризик серцево-судинних захворювань в цілому. Омега-3 жирні кислоти підтримують оптимальну в'язкість крові і здоров'я судин. Зменшують необхідність прийому ліків від високого тиску.

Користь льону для шкіри

Цей рослинний продукт є ще й їжею для краси,  адже  його користь для організму універсальна. Використовується насіння льону для обличчя і шкіри в цілому. Воно допомагає боротися з віковими змінами та запальним процесам. Вони пригнічують ріст бактерій на поверхні шкіри, сприяючи загоєнню місцевого запалення. Можна зробити гарячий компрес на проблемну ділянку з відвару льону. Не тільки текстура шкіри може покращитися, але й волосся набуває шовковистого блиску.

Насіння льону для схуднення

Лляне насіння сприяє спалюванню жиру в організмі за допомогою омега-3 жирних кислот. Це природним чином допомагає зменшити надлишкову вагу. Крім того, створює гарне почуття ситості, зменшуючи тягу до їжі. Вміст лецитину в лляному насінні розчиняє нездорові жири з раціону в травному тракті. На наступному етапі ці жири зв'язуються з клітковиною льону і транспортуються з організму. Так травна дія сприяє зниженню ваги.
Середня добова доза
В одну столову ложку поміщається приблизно 10 г насіння льону. Як добову норму можна вживати одну ложку 2-3 рази на день, запиваючи склянкою води. В якості альтернативи, особливо у разі запалення шлунково-кишкового тракту, можна зробити відвар насіння льону з 2-3 столових ложок, який нагадує прозорий кисіль. Споживання лляної олії слід починати з невеликої кількості (наприклад, 2 чайних ложки лляної олії в день) і при необхідності повільно збільшувати. Діти у віці від 6 до 12 років повинні використовувати тільки половину зазначеної дози. Дітям до одного року процедура протипоказана.
Насіння льону з кефіром або йогуртом – це смачний і корисний продукт на сніданок або на вечерю за пару годин до сну. Льоном посипають салати та інші холодні страви. Він також відмінно поєднується з фруктовими салатами. Але, не варто піддавати цей цінний продукт нагріванню, адже поживні речовини швидко його покинуть. Важливо протягом дня пити багато води.

насіння льону з кефіром

Лляне насіння: протипоказання

Льон – це дуже корисна рослина. Але є кілька випадків, коли не варто його вживати. Так, якщо у вас є обструкція кишечника або запалення в області стравоходу і шлунково-кишкового тракту, насіння може значно погіршити проблему. Також є відомості про те, що велика доза насіння може прискорити пологи у вагітних жінок. Тому, не слід використовувати насіння льону при вагітності без відома лікаря.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах