Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Натуральні засоби для зниження артеріального тиску 20/07/2020

Натуральні засоби для зниження артеріального тиску

Підвищений серцевий тиск може звучати не так страшно, як серцевий напад або інсульт, але це захворювання не просто так отримало прізвисько «тихий вбивця». Воно є однією з найбільш частих причин смертей серед населення в світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, понад мільярд людей страждають від високого кров'яного тиску та  є причиною 7,5 мільйона смертей на рік.

     ЗМІСТ:

Що таке гіпертонія?

Гіпертонія – це медична назва підвищеного тиску. Це стан, при якому кров робить сильний тиск на стінки судин. Високий тиск вважається поширеною причиною серцево-судинних захворювань (кровоносних судин та серця), які, в свою чергу, можуть призвести до інсульту і серцевих нападів.

Гіпертонія зазвичай не має симптомів і може повільно та «тихо» розвиватися протягом багатьох років, стаючи потім дуже небезпечною проблемою. Через відсутність явних ознак гіпертонія і отримала своє прізвисько «тихий вбивця». Людина продовжує нормальну життєдіяльність, в той час як її організм піддається розвитку небезпечних для життя станів: серцевого нападу, пошкодження серцевого м'яза, інсульту, пошкодження нирок та зору. У випадках, коли артеріальний тиск підвищується занадто сильно, людина може відчути біль у грудях, задишку, зміни в зорі та сильні головні болі.

У 95% випадків неможливо визначити причину гіпертонії. І тільки у 5-ти відсотках випадків можна пов'язати її з будь-яким супутнім захворюванням або вживанням ліків. Однак, досить точно встановлені причини, що збільшують ймовірність розвитку підвищеного кров'яного тиску. Вони включають ожиріння, куріння, недостатню фізичну активність, високий вміст солі в раціоні харчування, стрес, зловживання алкоголем, спадкові та вікові фактори. На щастя, показник кров'яного тиску можна швидко виявити та контролювати за допомогою вимірювального приладу – тонометру.

61569,44527,57718

Який тиск вважається підвищеним?

Кров'яний тиск визначається двома показниками:

  • систолічний артеріальний тиск (перше, більш високе значення), яке представляє собою тиск, який чиниться на кровоносні судини при скороченні серця;
  • діастолічний артеріальний тиск (більш низьке число), яке представляє собою тиск, який чиниться на кровоносні судини, коли серце розслаблюється.

                   Нормальний кров'яний тиск становить 120/80 мм рт. ст.

Кров'яний тиск, що перевищує значення 150/90 мм рт. ст. вважається високим для людей старше 45 років, а для осіб молодше 45 років це значення становить 130/90. Уже в діапазоні артеріального тиску між 120/80 та 140/90 спостерігається зростання серцевих захворювань.

Існує кілька ступенів тяжкості гіпертонії або високого кров'яного тиску:

  • Прикордонний тиск: 139-130 систолічний та 89-85 діастолічний;
  • I стадія гіпертонії: 159-140 систолічний та 99-90 діастолічний;
  • II стадія гіпертонії: 179-160 систолічний та 109-100 діастолічний;
  • III стадія гіпертонії: вище 180 систолічний та вище 110 діастолічний.

повышенное артериальное давление

Лікування та профілактика гіпертонії народними засобами

Якщо у Вас діагностували високий кров'яний тиск, то нормалізувати його і контролювати допоможе зміна способу життя. Дотримання правильного харчування, відмова від куріння і алкоголю, помірні фізичні вправи та прийом при необхідності лікарських препаратів є необхідними умовами для профілактики артеріальної гіпертонії. При цьому, медикаментозне лікування гіпертонії проводиться виключно під наглядом лікаря кардіолога, який індивідуально підбере необхідні пацієнтові ліки.

Зміна способу життя

  • Підтримка здорової ваги

Дослідження показали, що надмірна вага і навіть помірне збільшення ваги значно збільшують ризик гіпертонії. Чому так відбувається? Крім усього іншого, оскільки тіло має більшу площу, то і клітин в ньому більше, які повинні отримувати кисень, тому серце повинно працювати більше і підвищувати кров'яний тиск. Крім того, збільшення ваги значно збільшує ймовірність розвитку діабету, який в поєднанні з високим кров'яним тиском збільшує ймовірність атеросклерозу судин. Також, коли черевний жир тисне на нирки, відбувається занадто велике поглинання натрію в нирках і об'єм крові збільшується. Зазвичай для зниження артеріального тиску досить зниження маси тіла на 5-10%. Втрата 5-ти кг зайвої ваги призведе до зменшення значень на тонометрі в середньому на 4,4/3,6.

                         Більше 60% випадків гіпертонії пов'язані з ожирінням.

  • Фізична активність

Фізичні вправи зменшують та нормалізують роботу серцево-судинної системи, зміцнюють серцевий м'яз, збільшують здатність розширювати периферичні кровоносні судини і покращують функцію ендотелію. Аеробна активність помірної інтенсивності знижує артеріальний тиск в середньому на 10 одиниць.

У разі наявності будь-яких порушень в роботі серцево-судинної системи перед початком будь-якої фізичної діяльності слід проконсультуватися з лікарем. Найбільш безпечним видом спорту є ходьба або плавання протягом 30-90 хвилин кілька разів на тиждень.

упражнения от гипертонии

  • Зменшення споживання алкоголю

Клінічні дослідження показали, що, хоча помірне споживання вина, особливо червоного вина, що містить поліфеноли – природні антиоксиданти, які захищають серце – допомагає знизити кров'яний тиск, надмірне споживання алкогольних напоїв має протилежний ефект.

Крім того, вживання алкоголю також надає і непрямий вплив на високий кров'яний тиск, оскільки містить велику кількість калорій та цукру, що може збільшити ризик гіпертонії. Споживання алкоголю збільшує кількість ліпідів (жирів) в крові, які відкладаються на стінках артерій, що призводить до їх звуження і ризику утворення тромбів.

Що таке помірне споживання алкоголю? Згідно з рекомендаціями лікарів гранична кількість споживання алкоголю не повинно перевищувати 2-х порцій в день для чоловіків і однієї порції для жінок (1 порція = банка пива, келих вина (300 мл) або чарка лікеру).

  • Відмова від куріння

Збиток від куріння для серцево-судинної системи зокрема дуже великий, воно викликає звуження кровоносних судин і підвищення тиску всередині них, прискорюючи утворення атеросклерозу. У людини з великим стажем куріння артеріальний тиск стає стабільно високим. Тому настійно рекомендується відмовитися від куріння сигарет.

Збалансоване харчування при гіпертонії

  • Кава та кофеїн

Кофеїн підвищує рівень гормонів стресу в організмі, які в свою чергу підвищують кров'яний тиск. Рекомендується обмежити вживання кави до 3 чашок в день і скоротити споживання кофеїну в інших напоях, таких як кола та енергетики.

  • Жирна їжа

Скоротіть кількість жирної їжі в раціоні. Кількість жиру не повинно перевищувати 30% від загального щоденного споживання калорій. Жири та особливо насичені, що містяться в червоному м'ясі та жирних молочних продуктах (вершкове масло та твердий сир), прямо не впливають на кров'яний тиск, але є каталізаторами склеротичного процесу, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань. Дослідження навіть показують, що після прийому їжі з високим вмістом жирів у пацієнтів з артеріальною гіпертензією значно підвищується рівень тригліцеридів у крові.

Як джерело жиру рекомендується оливкова олія. Воно допомагає розширювати кровоносні судини, знижуючи кров'яний тиск, і навіть робить артерії більш стійкими до високого тиску.

  • Збагачуйте свій раціон магнієм

Цей важливий мінерал необхідний для функціонування ендотелію (внутрішнього шару кровоносних судин), який відповідає за виділення речовин, які розширюють артерії. При його дефіциті судини стають менш стійкими до пошкоджень від високого тиску на них. Магній міститься в горіхах, зелених листових овочах, сочевиці, цільних зернах, соєвих бобах, шоколаді та морепродуктах.

  • Контроль споживання солі

Більша частина солі в їжі надходить з оброблених харчових продуктів і в меншій мірі – з ваших сільничок. Хоча з технологічної точки зору немає особливої необхідності додавати сіль для збільшення терміну зберігання продуктів, оскільки існують інші методи, такі як сушка або заморозка, навіть у 21-му столітті виробники продуктів харчування додають в їжу велику кількість солі з метою поліпшення смаку.

   Добова норма солі (хлориду натрію) становить три чверті чайної ложки.

Рекомендується вживати свіжі, необроблені продукти і обмежити самостійне додавання солі в їжу та використання готових соусів. Насправді надання переваги солоній їжі – це набута звичка, яку багато хто не помічає, отже від неї можна відучитися при бажанні.

Обмеження споживання солі знижує кров'яний тиск в середньому на 5-10 одиниць в показаннях тонометра.

соль от гипертонии

Які продукти допоможуть знизити артеріальний тиск?

  • Какао та зелений чай

Какао-боби і зелений чай містять флавоноїди, що покращують стан кровоносних судин і знижують тиск. Дослідження показують, що існує зворотний зв'язок між споживанням какао, гіпертонією та смертністю від серцево-судинних захворювань (ССЗ). Це ж стосується і гіркого темного шоколаду. Рекомендується з'їдати 1-4 кубика темного шоколаду на день. Дослідження 2007 року показало, що щоденне споживання одного шматочка гіркого шоколаду вагою 6,3 г в день у літніх пацієнтів з легкою артеріальною гіпертензією знижувало показники на тонометрі на 1,5/1 значень.

  • Зелені листові овочі та трави

Їстівна зелень містять вітаміни (фолієву кислоту, вітамін С), мінерали (калій, магній), поліфеноли (кверцетин). Згідно з дослідженнями, високе споживання кверцетину знижує тиск при гіпертонії у людей і лабораторних тварин.

  • Часник та цибуля

Часник містить аліцин – найактивнішу сполуку сірки (відповідальну за його запах). Це ефективна зброя в боротьбі з атеросклерозом та в зниженні ймовірності серцевих нападів і інсультів. Лук містить кверцетин та сполуки сірки, що розріджують кров. Вони запобігають надмірному згортанню та сприяють руйнуванню згустків (тромбів), що вже утворились.

часник проти гіпертонії

  • Гранатовий сік

Вміст антиоксидантів в гранатовому соку в 3 рази більше, ніж в червоному вині та зеленому чаї, фруктових соках, грейпфрутах та апельсинах. Цей плід на сьогоднішній день є найкориснішим для здоров'я серця. При цьому більшість антиоксидантів міститься в його шкірці та мембрані, а в ядрах – менше. У зв'язку з цим, саме вижимання соку з цілого плоду є більш корисним, ніж вживання його ядер. Гранатовий сік допомагає ефективно знизити систолічний кров'яний тиск.

                                      Пийте 50 мл гранатового соку на день.

Крім здатності знижувати кров'яний тиск, гранатовий сік володіє багатьма цілющими властивостями, наприклад запобігає зростанню ракових клітин в простаті, молочних залозах, легенях та товстому кишечнику. І не тільки сповільнює розвиток онкології, а й викликає загибель злоякісних клітин, що вже утворилися.

гранатовый сок от гипертонии

  • Селера

Селера містить унікальні компоненти – фталіди, які зменшують ознаки гіпертонії і знижують рівень холестерину в крові. Цей овоч також містить калій і фолієву кислоту, які також сприяють здоров'ю серця. Рекомендується вживати 2-4 стебла селери на день.

  • Молочні продукти

Збільште споживання кальцію за рахунок включення в раціон молочних продуктів з низьким вмістом натрію (сир Рікотта, 3%-ве молоко, нежирний йогурт). Йогурт є відмінним джерелом кальцію, який вважається ще й одним з факторів зниження тиску.

Рекомендована добова доза становить близько 1500 мг кальцію, а в чашці йогурту міститься 300 мг кальцію.

Дослідження харчування (DASH), проведене Національним інститутом охорони здоров'я США, показало, що люди, які споживають занадто мало кальцію в своєму раціоні, мають явну тенденцію до гіпертонії, в той час як високе споживання кальцію може знизити кров'яний тиск як у гіпертоніків, так і у здорових людей. При непереносимості лактози кальцій можна отримати з сардин, листових овочів, капусти, брокколі та сухофруктів.

  • Жирна риба

Морська жирна риба, така як лосось, тунець, форель та скумбрія, містять велику кількість омега-3 жирних кислот, які можуть допомогти знизити кров'яний тиск в поєднанні зі збалансованою дієтою. Риба також є відмінним джерелом вітаміну D, який допомагає організму засвоювати кальцій, захищає від депресії і підтримує правильне функціонування серцево-судинної системи.

  • Банани

Відомо, що банани багаті мінеральним калієм, причому один банан містить 420 мг калію, що становить приблизно одну десяту від рекомендованої добової норми. Крім того, банани багаті клітковиною.

диета при гипертонии

  • Ягоди

Ягоди, особливо чорниця, вважаються багатими на антиоксиданти та оксиди азоту, які допомагають поліпшити кровообіг. Дослідження, проведене в 2015 році, показало, що навіть 30 грамів чорниці на день можуть значно знизити гіпертонічну хворобу.

  • Вівсяна каша

Вівсянка багата білком і мінеральними речовинами, такими як кальцій, цинк, калій, магній, залізо, вітамінами групи B та фолієвою кислотою. Вживання цільнозернових каш (не швидкого приготування) можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань на 15%.

  • Брокколі

Як і кольорова капуста, брокколі містить суму всіх чотирьох «чарівних з'єднань», які допомагають знизити кров'яний тиск: кальцій, калій, магній та вітамін С.

  • Буряковий сік

Питний буряковий сік – один з кращих способів знизити кров'яний тиск, і вже багато століть назад овоч був пов'язаний з позитивним впливом на серцево-судинну систему. В даний час відомо, що буряк має високий вміст нітратів, які організм перетворює в компонент, званий оксид азоту, який розширює кровоносні судини і, таким чином, знижує артеріальний тиск в організмі.

Вживання 1 склянки бурякового соку на день достатньо для зниження кров'яного тиску.

Багатьом людям важко пити буряковий сік в чистому вигляді, тому його можна комбінувати з натуральним підсолоджувачами, таким як мед або солодкі фрукти. Буряк не тільки знижує тиск, але також є відмінним природним засобом для лікування інфекцій і передчасного старіння завдяки високому вмісту антиоксидантів. Ці компоненти запобігають ушкодженню клітин киснем, зберігають цілісність клітин організму і допомагають їм ефективно функціонувати.

свекольный сок от гипертонии

  • Червоне вино

Французи вже багато років знають про позитивний вплив одного келиха вина в день на настрій та здоров'я організму, і вони не помиляються. Червоне вино робить довгостроковий вплив на зниження артеріального тиску, оскільки містить велику кількість ліпопротеїнів високої щільності (хорошого холестерину), який насправді очищає артерії від жирових відкладень і розширює судини, надаючи крові більше простору для вільного потоку.

У червоного вина є і інші переваги, які роблять його унікальним. У той час, як інші алкогольні напої погіршують якість сну, то червоне вино забезпечує гарний сон завдяки вмісту мелатоніну (гормону сну).

  • Журавлиновий сік

Багато хто знайомий з перевагами журавлини, коли справа стосується боротьби з каменями в нирках і інфекціями сечовивідних шляхів, але ця ягода також рекомендується для лікування симптомів гіпертонії завдяки присутності антиоксидантів, які відновлюють пошкодження, що наносяться кровоносним судинам. Крім того, журавлинний сік викликає розширення кровоносних судин, а це саме те, що потрібно при підвищеному кров'яному тискові. Оскільки кровоносні судини розширюються і розслабляються, кров може текти більш вільно, а не під сильним тиском.

  • Апельсиновий сік

Свіжий апельсиновий сік містить багато інгредієнтів, які допомагають серцевому м'язі легше скорочуватися і ефективно циркулювати кров. Це фолієва кислота, яка стимулює приплив крові до кінцівок та вітамін С, який діє як антиоксидант. Калій, що міститься в апельсиновому соку, також протидіє ефектам споживання занадто великої кількості натрію, що викликає звуження кровоносних судин. Щоб додати більше калію в свій раціон, можна додати банан і отримати натуральний та корисний смузі для здоров'я серцево-судинної системи. Апельсиновий сік також знижує кількість «поганого» холестерину в організмі, очищаючи судини.

куркума от гипертонии

  • Куркума

Куркума відома і поширена спеція в східній кухні, відома своїми лікарськими властивостями. Спеція допомагає в очищенні організму від токсинів, підвищує рівень серотоніну в мозку, володіє протизапальними властивостями, прискорює виробництво жовчних соків, уповільнює процеси старіння, знижує рівень ліпідів в крові.

Здатність куркуми знижувати рівень жирів у крові і той факт, що її споживання допомагає усунути «поганий» холестерин, роблять цю спецію необхідною в раціоні кожного гіпертоніка.

Таким чином, важливо пам'ятати, що високий кров'яний тиск – це проблема зі здоров'ям, що має дуже серйозні наслідки і багато людей схильні до ризику розвитку захворювань, пов'язаних з гіпертонією. Важливо почати профілактику і рішення цієї проблеми якомога раніше.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах