Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Клаустрофобія: боязнь закритих просторів 29/03/2021

Клаустрофобія: боязнь закритих просторів

Страх закритих просторів, насправді, зачіпає більше населення планети, ніж можна припустити. Деякі дослідники оцінюють кількість людей з клаустрофобію у 10%. Від чого ж виникає такий психологічний розлад? Які симптоми вказують на клаустрофобію? Чи є лікування і як допомогти людині відчувати себе в безпеці в закритому приміщенні?

     ЗМІСТ:

 

Будь-яка форма фобії – це стан сильного страху перед певною ситуацією або об'єктом. Це хронічний ірраціональний страх або, по суті, надмірний страх перед чимось, що не несе небезпеку. Такий страх сильно погіршує життя, оскільки людина більшу частину часу займається тим, щоб уникати ситуацій, що викликають сильну тривогу.

Існують різні види фобій: соціофобія (страх перебувати серед великого скупчення людей, а тим більше публічно виступати перед ними), агорафобія (страх відкритого простору), інсектофобія (страх комах) та безліч інших. Клаустрофобія та арахнофобія (стах павукоподібних) серед них є найбільш поширеними. Фобічні розлади завдають великий дискомфорт людині та по-різному впливають на їповсякденне життя. Наприклад, неможливість піднятися на ліфті, відмова спускатися в метро, пройти діагностику в апаратах МРТ або КТ.

Що таке клаустрофобія?

Клаустрофобія – це психічний розлад з групи тривожних розладів, а точніше – з групи фобій, специфічних страхів перед звичайними та часто безпечними речами. Це, скоріше, не страх саме тісних приміщень, а сильний  ірраціональний страх опинитися в пастці в закритому місці, з якого, як здається людині, вона не зможе вибратися, наприклад, в ліфті або вузькій печері. Велике скупчення людей також викликає у цих людей сильну тривогу.

Якщо бути точніше, сильний страх насправді складається з двох взаємодоповнюючих факторів. По-перше, це страх того, що перебування в закритому приміщенні в кінцевому підсумку призведе до нестачі повітря та смерті від задухи, а по-друге, це страх того, що людина ніколи не зможе вибратися і застрягне в цьому просторі, що теж призведе до жахливої смерті.

Люди з клаустрофобію відчувають в закритих приміщеннях неконтрольоване занепокоєння або важку панічну атаку, хоча фобія і не вважається панічним розладом.

Одне дослідження показало, що від 5% до 7% населення світу страждає на важку форму цього фобічного розладу, і лише невеликий відсоток людей проходить лікування.

Термін «клаустрофобія» часто неправильно використовується людьми, які просто не люблять ліфти або спускатися в метро, проте даний розлад діагностується лише тоді, коли тривога дійсно погіршує якість життя людини. Якщо людина настільки наляка, що навідріз утримується від будь-яких дій, втрачає можливості робити що-небудь, що пов'язано з виникненням тривоги. І чим ширше коло об'єктів, що викликають тривогу або паніку, тим важче психологічний розлад.

клаустрофобія

Симптоми клаустрофобії

Симптоми клаустрофобії виражаються в тривозі та страхові різної інтенсивності, яка залежить від тригера тривожного розладу. Людина, що опинилася в закритому приміщенні, відчуває, що може втратити свідомість або померти. Навіть якщо вона знає, що знаходиться в безпечному місці, ця думка недостатньо сильна і стійка, щоб прийти в стан спокою. Організм відповідає гіперактивністю симпатичної системи з силою пропорційною його відчуттю страху, проявляючись у фізіологічних, емоційних та когнітивних симптомах.

Фізичні симптоми:

  • Задуха. Це один з найбільш частих симптомів нападу паніки, зазвичай викликаного гіпервентиляцією, яка створює відчуття недостатнього постачання кисню. На практиці гіпервентиляція викликається занадто частим і глибоким диханням. Більшість людей починають дихати ще глибше, що тільки посилює проблему та може викликати такі симптоми, як запаморочення, біль у грудях, слабкість в ногах та прискорене серцебиття. Полегшити цей симптом можна шляхом повільного та спокійного дихання.
  • Біль у грудях та прискорене серцебиття. Такий біль в грудях іноді важко відрізнити від серйозної проблеми з серцем. Вона може бути викликана різними аспектами занепокоєння, включаючи гіпервентиляцію або психосоматичну причину (почуття болю, яке виникає через саме занепокоєння).
  • Тремор. Під час нападу страху вивільняється багато адреналіну, змушуючи тіло тремтіти. Глибоке і повільне дихання або вивільнення енергії за допомогою вправ або крику допоможе впоратися з симптомом.
  • Запаморочення. Найчастіше виникає при нападі паніки в результаті гіпервентиляції.
  • Потовиділення. Реакція на підвищення рівня гормону адреналіну полягає в інтенсивному потовиділенні та припливах жару.
  • Нудота. Також може бути викликана викидом адреналіну, який порушує кислотний баланс шлунка. Занепокоєння також може порушити травлення та багато інших систем організму.

Емоційні та психічні симптоми:

  • Деперсоналізація. Іноді виникає відчуття того, що розум відділений від тіла, як ніби людина знаходиться поза своїм тілом. А іноді деперсоналізація виражається як відчуття бадьорості та погляд на самостійну діяльність ззовні, коли тіло діє всупереч когнітивним посилам.
  • Утруднене мислення. Під час нападу паніки можуть «відключитися» частини мозку та змінитися передача нервових сигналів. Це ускладнить мислення та зосередить увагу тільки на страхові.
  • Ірраціональні думки. Як і інші специфічні фобії, клаустрофобія – це ірраціональний та непропорційний страх перед ситуацією. Хоча реальної небезпеки немає, розум реагує так, як ніби він знаходиться в критичній небезпеці, що призводить до ірраціональних думок про ситуацію. З такими думками можна впоратися за допомогою технік усвідомленості та зміни свідомості.
  • Панічна атака. Частим супутником клаустрофобії є панічні атаки, особливо коли людину насильно змушують перебувати в замкнутому просторі. Під час нападу паніки людина відчуває різні неприємні відчуття, одним з яких є задуха. Він може думати, що напад не пройде, поки він не покине це місце. Він думає, що задихнеться або зійде з розуму від нестерпних почуттів. Напади паніки зміцнюють ідею того, що необхідно уникати «небезпечних» місць. Найчастіше панічна атака досягає піку протягом 10 хвилин, а потім слабшає.

Клаустрофобія може серйозно зашкодити кар'єрі або суспільному життю людини. Наприклад, солдат, який побоюється замкнутих просторів, не зможе служити на підводному судні або танку, людина може запізнитися на роботу, піднімаючись пішки по сходах в офіс на верхньому поверсі, або відмовитися від романтичних відносин, щоб не бути осміяним, розкривши свої ірраціональні страхи.

симптоми клаустрофобії

Клаустрофобія та МРТ

Крім погіршення функціонування у повсякденному житті, страх замкнутих приміщень може поставити під загрозу здоров'я людини, оскільки погіршує або унеможливлює певні медичні дослідження. Мова тут йде про апарати магнітно-резонансної томографії та комп'ютерної томографії. Це особливо болюча тема для людей, які страждають на клаустрофобію.

Діагностика за допомогою МРТ здатна виявляти та діагностувати різні захворювання внутрішніх органів з дуже високим ступенем точності. Під час процедури людині необхідно лежати без рухів на кушетці, яка розміщена у вузькому тунелі, протягом півгодини в оточенні гучних неприємних звуків. Очі пацієнта при цьому всього в декількох сантиметрах від стелі. Люди, які бояться замкнутих просторів, часто відмовляються проходити це дослідження, оскільки для них ця процедура є справжнім кошмаром. Не просто лежати без найменших рухів, коли організм відчуває фізичні симптоми тривоги, такі як тремор, пітливість, задуха. Багато хто описує свої почуття як стан «справжнього тваринного жаху» або «панічне всеосяжне почуття безвиході та страху»,  та вказують, що їм не вистачає повітря, хоча всередині апарату він міститься в достатній кількості.

клаустрофобія та мрт

Ускладнення клаустрофобії

Хоча дана фобія може здаватися комусь «дурною» або дивною, але для тих, хто живе з нею, вона може мати руйнівні наслідки для життя. Вони можуть включати:

  • Розлади настрою. Люди, які страждають фобією, часто страждають від поганого настрою, а також від ряду інших тривожних розладів;
  • Залежність. Пошук полегшення від постійного неспокою може привести до систематичного вживання наркотиків та алкоголю;
  • Соціальна ізоляція. Уникнення людей, речей та місць може викликати проблеми в стосунках на соціальному та професійному рівні. Люди можуть відчувати проблеми на робочому місці або страждати від самотності;
  • Самогубство. З огляду на те, що клаустрофобію важко зрозуміти людям, які нею не страждають, багато клаустрофобії піддаватися більш високому ризику суїциду.

Чому виникає клаустрофобія?

Як і у випадку з більшістю психічних розладів, важко зрозуміти, що змушує людину страждати від того чи іншого типу тривожного розладу. Існують теорії генетичного успадкування фобій або придбання від наслідування батькам. Також можливі фізичні фактори, наприклад помічено, що мигдалеподібне тіло мозку у людей з клаустрофобією менше, ніж у інших людей.

Деякі дослідження показали, що фобії частіше розвиваються в дитячому і підлітковому віці, якщо присутні наступні ситуації:

  • Батьки, брат або сестра з клаустрофобією;
  • Травмуючий досвіду випадкового перебування в дуже вузькому просторі, такому як ящик або шафа;
  • Розлучення з батьками в багатолюдному місці;
  • Застрягання в громадському транспорті з великою кількістю людей;
  • Регулярне покарання, що супроводжується ув'язненням в дуже маленькому приміщенні, наприклад, у ванній;
  • Досвід переживання сильної турбулентності під час польоту;
  • Застрягання в ліфті на самоті.

Слід зазначити, що люди з клаустрофобію мають тенденцію визначати розмір простору інакше. У кожної людини є власне відчуття малого простору і у людей з фобією воно спотворене. До цих пір неясно, чи викликає розлад спотворення сприйняття або навпаки.

Є також клінічні повідомлення про вплив деяких антидепресантів, таких як бупропіон, в порушенні ситуативної тривожності, особливо у соматично чутливих пацієнтів.

причини клаустрофобії

Як діагностується клаустрофобія?

При наявності сильного занепокоєння в невеликих приміщеннях, рекомендується відвідати психіатра або психолога. Це перший крок до початку лікування. Рання діагностика допомагає більш ефективно управляти симптомами. Лікар попросить описати симптоми і можливі причини їх появи. Це допоможе визначити наскільки серйозні симптоми, і зрозуміти, чи можливий інший тип тривожного розладу. Лікар може використовувати шкалу клаустрофобії для визначення рівнів стану, а також попросить заповнити анкету, яка допомагає визначити можливу причину форми неспокою.

діагностика клаустрофобії

Лікування клаустрофобії

Боротьбу з фобічними страхами ведуть найчастіше з допомогу різних психотерапевтичних практик. Залежно від серйозності розладу можуть бути запропоновані додаткові методи лікування, наприклад медикаментозна.

Когнітивно-поведінкова терапія (КПТ)

Когнітивно-поведінкова терапія має відносно високий рівень успіху і покликана змінити модель мислення пацієнта таким чином, щоб він міг протистояти своїм страхам та справлятися з ними, не дозволяти їм паралізувати і погіршувати якість його життя.

Таке лікування складається з двох частин – когнітивної (мислення) та поведінкової частини. У першій частині пацієнт ідентифікує причину страху перед закритими просторами та супутні моделі мислення, які виражаються в складних ірраціональних думках. За допомогою терапевтичних технік людина вчиться замінювати думки, що викликають тривогу та страх, логічними думками, такими як «насправді зі мною нічого не трапиться, якщо я залишуся в замкнутому просторі», «немає жодних шансів, що тут можна задихнутися» тощо.

У другій частині – поведінковій, пацієнт отримує інструменти для подолання під час контрольованого процесу впливу на джерело страху, в даному випадку – невеликі, закриті або заблоковані простори. Вплив відбувається поступово, супроводжується та контролюється для вивчення нових моделей мислення, які показують людині, що небезпека, яку він відчуває, нематеріальна і що вона знаходиться в безпеці.

Раціонально-емоційна терапія (РЕПТ)

Більш практичний тип когнітивно-поведінкової терапії, що фокусується на теперішньому моменті «тут і зараз». Лікування стосується нездорової поведінки, емоцій, відносин та поведінки. Раціонально-емоційна терапія допомагає людям з клаустрофобією розвинути здорові і реалістичні переконання, запобігти або пом'якшити відчуття страху.

Візуалізація та розслаблення

Цей метод використовує силу уяви, щоб зменшити занепокоєння та посилити почуття спокою. Можна спробувати методику в домашніх умовах, але у важких випадках краще проконсультуватися з психотерапевтом.

Виконуючи вправи на розслаблення м'язів, роблячи глибокі вдихи і медитуючи, можливо позбутися від деяких почуттів тривоги та негативу. Це не допоможе усунути основні причини клаустрофобії, принесе деяке полегшення при панічній атаці.

лікування клаустрофобії

Медикаментозна терапія

Лікування клаустрофобії зазвичай не включає ліки, але бувають ситуації, коли лікар може виписати заспокійливі засоби або антидепресанти, щоб полегшити сильні фізичні симптоми та панічні атаки.

Даний метод не допоможе усунути причину розладу і не буде довгостроковим рішенням проблеми. Єдиний спосіб вилікувати клаустрофобію – це усунути першопричину.

Терапія спостереження

Спостережна терапія включає спостереження за тим, як інші люди долають свої страхи. Мета лікування – показати пацієнтові, що він не самотній у своїй проблемі, і що з будь-яким страхом можна впоратися.

Натуральна або альтернативна медицина

Натуральні добавки або продукти також можуть допомогти в лікуванні клаустрофобічного розладу. Наприклад, масло лаванди або БАДи з магнієм можуть зміцнити нервову систему та допомогти впоратися з тривогою і занепокоєнням.

Також існують варіанти гомеопатичного лікування, пропонуючи більш безпечну альтернативу антидепресантам. Передбачається, що воно допоможе зменшити відчуття необхідності залишати замкнутий простір, потовиділення та задухи.

В цілому, клаустрофобію можна вилікувати, хоча може знадобитися спеціальне тривале лікування. Багатьом людям вдається позбутися симптомів самостійно в міру дорослішання. Але якщо фобія погіршує якість життя, не слід чекати, поки проблема зникне сама по собі. Зверніться до професіонала за рекомендацією щодо лікування.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах