Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Чому онкологи не загоряють? 04/07/2019

Чому онкологи не загоряють?

     ЗМІСТ:

 

Літня відпустка такої здається такою короткою, тому хочеться отримати бронзову засмагу свого тіла як можна швидше. Однак, ціна такої краси може бути занадто високою для вашого здоров'я і життя. Дійсно, неможливо повністю ізолюватися від сонячного світла, адже воно є частиною повноцінного відпочинку та джерелом важливого вітаміну D. Та й не потрібно. Отримати рівну засмагу можна і за незначної дози ультрафіолету. Про те, які процеси відбуваються у шкірі під час засмаги можна дізнатись з цієї статті.

засмага на сонце

Шкіра, як відомо, є найбільшим органом в тілі людини. І безконтрольний її контакт з ультрафіолетом може призвести до двох онкологічним наслідків: меланоми та раку шкіри.

В даній статті поговоримо про те, що таке меланома. Як виглядає меланома? Як проявляється рак шкіри? Які види раку шкіри бувають і яке лікування необхідно?

Меланома

Меланома – це злоякісне новоутворення, що виникає з клітин шкіри (меланоцитів), які продукують той самий меланін, що визначає колір шкіри та волосся. Меланіни поглинають ультрафіолетові промені, захищаючи тим самим тканини глибоких шарів шкіри від сонячного випромінення.

Меланома – одна з найнебезпечніших злоякісних утворень в людському тілі. Вона швидко прогресує і є високоагресивних раком. Метастази меланоми можуть виявитися практично в будь-якому органі. Небезпечна хвороба меланома тим, що маскується під звичайну родимку. І тільки тоді, коли ознаки меланоми стають очевидними, шанси на одужання вже занадто малі.

меланома фото

Хто більш схильний до меланоми шкіри?

  • Світлий тип зовнішності – світле волосся і шкіра;
  • Велика кількість родимок (понад 100 штук) і веснянок на тілі;
  • Тривале перебування на сонці щодня;
  • Засмага в солярії;
  • Вік старше 50 років;
  • Спадковість;
  • Регулярне травмування однієї і тієї ж ділянки шкіри або родимки (лезом, блискавкою, застібкою).

Меланома: ознаки. Як відрізнити родимку від меланоми?

Будьте гранично уважні до свого тіла. Не бійтеся здатися смішними або недовірливими, якщо помітили підозрілі родимки, обговоріть їх з онкологом.
Симптоми меланоми:

  • Родимка має нерівні краї, нерівномірний колір, свербить або болить;
  • Кровоточивість або мокнучі родимки, тривала припухлість плями на шкірі;
  • Швидке зростання родимки;
  • Ущільнення та вузловатості на шкірі.

Меланома може розвиватися на будь-якій ділянці шкіри, але найбільш часто вона виникає на спині у чоловіків і на ногах у жінок. І рідко зустрічаються в місцях, захищених від впливу сонця, таких як сідниці та шкіра голови.

меланома шкіри фото

Види меланоми

  • Поверхнева – найбільш поширена форма, яка часто з'являється на тілі або кінцівках. Ракові клітини ростуть повільно, перш ніж поширюватися по поверхні шкіри.
  • Вузлова – це другий найбільш поширений тип, який з'являється на тілі, голові або шиї. Він найбільш швидко зростає, в порівнянні з іншими типами. Родимка стає червоною (а не чорною) у міру зростання.
  • Меланома лентіго – найрідкісніший тип, що розвивається, в основному, у літніх людей. І особливо часто на тих частинах тіла, які піддавалися впливу сонця протягом багатьох років. Зазвичай росте повільно і менш небезпечна, ніж інші види.
  • Акрилова меланома – це найрідкісніший вид меланоми. Зазвичай вона з'являється на долонях рук, підошвах ніг або під нігтями. Виникає у людей з більш темною шкірою і, як правило, не пов'язана з впливом сонця.

Лікування меланоми

Основні методи лікування – хірургічне та фармакологічне лікування.

Якщо меланома була діагностована на ранній стадії (першій або другій), коли ще не проникла в глибші шари шкіри, то операція приносить повне одужання. Видалення родимки проводять під місцевим наркозом. Потім пацієнт повинен перебувати під наглядом клініки ще кілька років, щоб виключити ймовірність повернення проблеми.

стадії меланоми

Якщо Ви вирішили видалити підозрілу родимку, робіть це в спеціалізованому медичному закладі. Салонам краси краще не довіряти відповідальну операцію. Крім того, віддалені тканини слід відправити на гістологічний аналіз, переконається, що у вас не злоякісна меланома.

На третій стадії меланоми лімфовузли уражаються метастазами, тому потрібне додаткове хірургічне втручання. Операція проходить під загальним наркозом.

Меланома на пізній стадії (четвертій чи п'ятій) зачіпає інші органи та тканини. У цьому випадку, крім оперативного втручання, призначають складну медикаментозну та променеву терапію. Лікування меланоми спрямоване лише на уповільнення поширення раку і зменшення його симптомів. Зазвичай це лікарські засоби, призначені для специфічних генетичних змін в меланомі.

Рак шкіри

Швидкість розвитку меланоми значно швидше раку. Розвивається онкологія шкіри вкрай повільно, вона може перебувати в спокійному стані роками. При цьому краще піддається лікуванню. Однак розпізнати симптоми раку шкіри не просто. Спільне з меланомою у них одне – виникнення злоякісного процесу провокує ультрафіолетове та іонізуюче випромінювання.

Рак шкіри: види

Рак шкіри є найпоширенішим видом раку у людини.

Існує 3 основні різновиди раку шкіри:

  • Базальноклітинний;
  • Плоскоклітинний;
  • Меланома.

рак шкіри фото

Рак шкіри: симптоми та ознаки

Симптоми раку на шкірі безпосередньо залежать від його різновиду.

  • Базальноклітинний рак зазвичай виглядає як опуклий, гладкий, перловий горбок на шкірі голови, шиї або плечей, які найбільш часто потрапляють під вплив сонячних променів. Інші ознаки можуть включати дрібні кровоносні судини усередині родимки, кровотечу і мати вигляд рани, що довго не гоїться.
  • Плоскоклітинний рак, як правило, являє собою чітко виражений, червоний, лускатий, потовщений виступ на шкірі. Він може кровоточити і розвинутися в велику пухлину.

Регулярне нанесення сонцезахисного крему навіть з мінімальним SPF-15 знижує ризик онкологічних захворювань на 30%.

Лікування раку шкіри

Лікування при базально-клітинному раку і плоскоклітинному раку є простим. Зазвичай хірургічне видалення ураження є достатньою мірою. При цьому, злоякісна меланома вимагає більш складних комплексних методів лікування.

лІкування меланоми

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах