Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Новорічний детокс 2022: як очистити організм 11/01/2022

Новорічний детокс 2022: як очистити організм

Новорічні свята порушили звичний спосіб життя та режим харчування? Похмілля? Розлади травлення? Саме час задуматися про післясвяткову детоксикацію. Детоксикація стала гарячою тенденцією в останні роки і практично кожен другий намагається випробувати цю методику на собі на початку нового року в надії повернутися до хорошого самопочуття.

     ЗМІСТ:

 

Саме на початку січня всі говорять про «детоксикацію організму» та «чистку кишечника», розмірковуючи про те, як протягнути руку допомоги своїй печінці після всієї цієї важкої їжі та алкоголю. Велика кількість нездорової їжі на святковому столі та вечірках, прийом жирних страв у нічний час, надлишок спиртних напоїв, вуглеводів та цукру у багатьох викликають погіршення здоров'я. У деяких це проявляється у вигляді слабкості та втоми, а у інших виникають більш серйозні порушення, що включають головний біль, тяжкість у шлунку, здуття живота, нудоту, блювання, біль у верхній частині живота. Провиною всьому – скупчення токсинів. Чим більша кількість шлаків в організмі, тим важче йому доводиться працювати для позбавлення від них, викликаючи відповідні неприємні симптоми.

Кишечник дорослої людини може містити близько 4 кг токсичних речовин. Ця кількість проявляється не тільки у вигляді надмірної ваги, але й перешкоджає нормальній роботі травної системи, засвоєнню поживних речовин та виведенню непотрібних відходів. Токсини в організмі негативно впливають на корисну мікрофлору в кишечнику і ускладнюють схуднення. Внутрішні токсини в основному локалізуються в кишечнику, особливо при наявності важких і хронічних запорів, високому рівні жирового навантаження в крові або можуть мати емоційне джерело виникнення. Шкідливі речовини потрапляють в організм з обробленими продуктами харчування, забрудненим повітрям, хімічними засобами для чищення, неякісною косметикою та з багатьох інших джерел.

Наш організм здатний чудово очищатися самостійно, що безперервно здійснює печінка, легені, нирки, шкіра та травний тракт, які запрограмовані самою природою. Однак іноді організму потрібна допомога у вигляді детоксикації.

новорічний детокс

Що таке програма детокс?

Правильне і здорове чищення організму полягає в короткостроковій зміні принципів харчування, спрямованих на виведення токсинів з організму. Зараз це модно називати детокс-програма чи детокс-дієта.

Типове детокс-меню покликане забезпечити організм усіма необхідними вітамінами, мінералами та корисними речовинами з переважанням свіжих овочів та фруктів у раціоні. Стверджується, що подібне харчування здатне стимулювати печінку позбутися шлаків через сечу, кал та піт, покращить кровообіг, підвищить так необхідний цієї зими імунітет, забезпечить поліпшення функціонування всіх органів, а також значно покращить настрій та підвищить працездатність. Очищувальна дієта також може мати ефективність при різних захворюваннях, включаючи ожиріння, проблеми з травленням, аутоімунних порушеннях, запаленнях різного походження, алергії, здуття живота та хронічну втому.

Способи детоксикації

Існує безліч способів та тлумачень детокс-дієти – від повного голодування до простих змін у раціоні харчування або способі життя:

  • Голодування від 1-го до 3-х днів;
  • Прийом свіжих фруктових та овочевих соків, детокс смузі або коктейлів;
  • Вживання тільки певних рідин протягом дня, таких як солона вода або лимонний сік;
  • Прийом біологічно активних добавок;
  • Усунення з раціону алергенних продуктів, а потім поступове введення їх у раціон;
  • Використання проносних засобів, очищення товстої кишки за допомогою клізми;
  • Регулярні фізичні тренування;
  • Повна відмова від алкоголю, кави, сигарет та рафінованого цукру.

Детокс програми розрізняються за інтенсивністю та тривалістю. Також важливо розуміти, що така методика підходить не для всіх. Під час вагітності та грудного вигодовування, а також за наявності тяжких захворювань, особливо з боку шлунково-кишкового тракту, самостійно проводити детоксикаційне чищення в організмі не слід.

детокс програма

Основні принципи детокс програми

Більше води

Вода є частиною кожного метаболічного процесу в організмі і достатнє споживання води допомагає підтримувати нормальний баланс солей в організмі. Не слід доводити себе до почуття спраги, а пити воду регулярно протягом дня невеликими порціями.

Менше кофеїну

Обмежте кількість кофеїну, але зовсім виключати його не обов'язково. Кофеїн стимулює розумову діяльність та енергію, якщо він обмежений до 300 міліграм на день. У великому кухлі кави міститься близько 150 міліграм кофеїну, тобто це приблизно дві чашки на день. У чашці чаю міститься близько 50 мг кофеїну. Таким чином, можна випити приблизно 6 порцій чаю на день. Виявляється, що якщо рідше вживати кофеїн, то більше позитивного біологічного ефекту від нього можна очікувати.

Вилучення алкоголю

Спиртні напої не корисні для здоров'я. Хоча є деякі переваги вживання вина в помірній кількості, але в період проведення програми детоксикації організму будь-які спиртні напої варто повністю виключити. Алкоголь є сечогінним засобом, який, крім зайвих калорій у раціоні, може викликати зневоднення. А це подвійний удар по дієті.

Відмова від цукру та підсолоджувачів

Після всіх святкових частувань тіло, ймовірно, відчайдушно потребує відпочинку від стрибків інсуліну в крові. Спробуйте виключити всі солодощі, цукор, оброблені вуглеводи та фрукти з високим глікемічним індексом (кавун, диня, ананас, манго, банан) на 3 тижні. Ви здивуєте, як фрукти задовольнять потяг до солодкого. А відмова від низькокалорійних підсолоджувачів допоможе навчитися пригнічувати сприйняття солодкого.

Більше клітковини

Існує багато міфів, пов'язаних з очищенням травного тракту, але насправді наш ШКТ відчайдушно потребує стимуляції його перистальтики клітковиною. Ця речовина, що міститься у фруктах, овочах та цільнозернових продуктах, прискорює роботу кишечника, сприяючи природному очищенню. Норма клітковини у порції страви має становити близько 3-4 грамів. Це близько 15-20% від рекомендованої добової норми.

детокс меню

Найефективніші продукти у детокс меню

Деяким овочам та фруктам слід приділяти більше уваги під час програми з очищення організму після пережитих святкових «навантажень». Одні з них впливають на печінку, допомагаючи нейтралізувати токсини та стимулювати її активність, сприяючи процесу очищення. Інші овочі та фрукти містять велику кількість антиоксидантів, важливих для процесу нейтралізації шлаків, що потрапляють у кров. Обирайте ті, які вам більше подобаються, і починайте оздоровлювати організм вже сьогодні.

Лимон

Оскільки лимон сповнений вітамінів та антиоксидантів, він вважається потужним засобом для очищення організму від токсинів. Велика кількість вітаміну С потрібна організму для утворення сполуки під назвою глутатіон, яка допомагає печінці у процесі очищення. Більше того, хоча лимон має кислу природу, він надає на кров лужний вплив, що допомагає організму підтримувати оптимальний рівень рН, позбавляючи небезпечного закислення. Дослідники стверджують, що лимонний сік покращує та регулює діяльність кишечника, прискорює обмін речовин та ефективно виводить шлаки з організму. Люди, які щоранку випивають склянку теплої води зі свіжим соком половини лимона, відзначають помітне покращення самопочуття та частоти дефекації.

лимон детокс

Буряк

Один із найпотужніших продуктів у очищенні організму від токсинів – це буряк. Він містить бетаїн та пектин, які допомагають очищати організм зсередини, захищати печінку від пошкодження та знижувати запалення. Червоний буряк також допомагає стабілізувати кислотний pH баланс крові. Цей овоч також є цінним джерелом заліза, фолієвої кислоти, магнію, цинку та кальцію, які необхідні для оптимальної утилізації та видалення відходів. Крім того, велика кількість клітковини в червоному буряку покращує травлення та допомагає організму виводити шлаки. Для досягнення найкращих результатів рекомендується їсти сирий червоний буряк у вигляді салату або свіжого бурякового соку. Однак тим, у кого є схильність до утворення каменів у нирках, слід уникати вживання червоного буряка, оскільки він багатий на оксалати.

Капуста

Капуста – це супер детокс продукт, який коштує недорого і доступний цілий рік. Сірковмісні з'єднання в капусті роблять її потужною їжею, що очищає. Білокачанна капуста містить харчові волокна, а також глюкозинолат, органічну сполуку, що містить азот та сірку, які допомагають організму виводити токсини та канцерогени. Цей овоч вважається ефективним для запобігання онкологічним захворюванням та хворобам серця, а також для зниження рівня холестерину. Намагайтеся вживати свіжу капусту у вигляді соку, смузі чи салату. Також корисні страви та супи з капусти легкої термічної обробки.

Авокадо

Насичений і багатий на антиоксиданти фрукт родом з Мексики авокадо також допомагає виводити шлаки з організму. Поживні речовини у ньому здатні блокувати щонайменше 30 різних канцерогенів і навіть допомагають печінці очищатися від синтетичних речовин. Авокадо дуже багате на вітамін К, який допомагає захистити печінку від пошкодження вільними радикалами. А харчові волокна фрукта також допомагають кишечнику виконувати його очищувальну функцію. Вживати його можна у вигляді насиченого детокс смузі з авокадо або з'їдати в чистому вигляді приблизно по півсклянки на день регулярно, принаймні кілька днів або тижнів, щоб допомогти організму позбутися токсинів.

авокадо детокс

Часник

Часник використовувався як потужна їжа для очищення організму з незапам'ятних часів. Однією з причин цього є потужний антиоксидант аліцин у його складі, який має ще й найсильніші протизапальні властивості. Він також допомагає боротися зі шкідливими бактеріями, грибками та паразитами в кишечнику, а також сприяє видаленню токсинів із травного тракту. Щоб скористатися перевагами часнику, його необхідно роздавити або розрізати перед вживанням, вивільнивши корисні сполуки сірки. Вживати рекомендують по 2-4 свіжі зубчики часнику на день, щоб очистити організм. Ті, кому не подобається смак часнику, можуть вибрати препарати в капсулах з екстрактом або олією часнику, наприклад, Swiss Energ Black Garlic. Слід проконсультуватися з лікарем щодо відповідного дозування.

69663,55832,70276

Імбир

Імбир вважається однією з найкращих детоксикаційних рослин. Корисні сполуки у цій спеції прискорюють рух їжі в кишечнику та сприяють виведенню шлаків. Імбир також корисний для печінки, особливо для тих, хто страждає на жирову хворобу печінки, викликану надмірним вживанням алкоголю. Один із найкращих способів насолодитися корисними властивостями імбиру – пити імбирний чай. Для цього дві чайні ложки свіжонатертого імбиру помістіть у склянку з окропом та залиште на 5-10 хвилин. Також корисно додавати свіженатертий імбир у заправки для салатів або додавати його в детокс коктейлі із зелених овочів.

імбир детокс

Яблука

Яблука містять розчинну та нерозчинну клітковину. Розчинна клітковина – пектин – допомагає запобігти утворенню бляшок холестерину в кровоносних судинах. Нерозчинна клітковина – целюлоза – допомагає травній системі швидше виводити відходи із травного тракту. Один із методів пропонує вживати одні тільки яблука протягом двох днів і пити лише воду чи трав'яний чай. У цей час може посилитися втома, слабкість, м'язові болі, головний біль, здуття живота, запори та діарея, але всі ці симптоми швидко зникнуть після повернення до звичайного меню. Перед початком яблучного голодування або будь-якої іншої програми детоксикації проконсультуйтеся з лікарем, особливо за високого рівня цукру в крові.

Зелений чай

Зелений чай – напій, який є дуже ефективним засобом детоксикації. Зелений чай давно відомий своїми численними перевагами для здоров'я. Він популярний у всьому світі за великий вміст флавоноїдів, що діє як хороший антиоксидант для організму та прискорюють обмін речовин. Від виведення токсинів до запобігання запаленню та захисту від пошкоджень клітин вільними радикалами – зелений чай творить дива. Цей низькокалорійний напій відмінно підходить для зниження ваги, лікування діабету, запобігання ризикам, пов'язаним із хворобами серця та багато іншого. Чашка гарячого зеленого чаю з куркумою та імбиром сприяє зміцненню імунітету. Зелений чай є чудовим доповненням до будь-якої програми детоксикації. Пийте по 2-3 чашки зеленого чаю як гарячого чи холодного напою щодня протягом тижня.

зелений чай детокс

Поряд із перерахованими вище супердетокс продуктами слід вести здоровий спосіб життя. Регулярно займайтеся спортом, уникайте стресів, забезпечте спокійний та повноцінний сон, забезпечте організм достатньою кількістю рідини, перебувайте частіше на свіжому повітрі та будьте в хорошому настрої. Пам'ятайте, що здоров'я – це тіло вільне від токсинів.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах