Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

10 популярних міфів про хіміотерапію 21/04/2019

10 популярних міфів про хіміотерапію

Лікування хіміотерапією непросте завдання, як для лікаря, так і для пацієнта. Онкологу складно підібрати найбільш ефективне лікування, а хворому – важко перенести курс хіміотерапії з великою кількістю побічних реакцій. Ймовірно, через це багато питань з лікування раку хіміотерапією сильно спотворені в популярних інформаційних джерелах. Так виникають і поширюються міфи і недостовірна інформація. Тому, давайте внесемо ясність в деякі найпопулярніші помилки про хіміотерапію в онкології.

Раніше ми вже розповідали про те, що таке хіміотерапія, як проводиться процедура, чим небезпечна хіміотерапія і скільки коштує хіміотерапія у 2019 році. Більш детально читайте тут.
Міф 1: Рак лікує тільки онколог
Пацієнта, у якого діагностували онкологію, завжди супроводжує команда лікарів. Вона складається з хірурга, онколога і радіолога. Спільними зусиллями вони призначають лікування онкологічних захворювань пацієнту.

онколог
Міф 2: Медикаментозного лікування досить для лікування від раку
Дійсно, лікарська терапія є основним способом лікування лімфом. Ураження лімфатичних вузлів часто має низький ступінь злоякісності, яке успішно піддається медикаментозній терапії. В подальшому може знадобитися застосування променевої хіміотерапії (опромінення пухлини). Однак, лімфома – це єдиний різновид онкології, яка в першу чергу лікується медикаментозно. Всі інші злоякісні утворення завжди й відразу лікуються в комбінації з іншими методами. Проведення хіміотерапії може передувати або слідувати відразу за оперативним втручанням.
Міф 3: Побічні явища після хіміотерапії залишаться на все життя
Це не так. Побічні дії хіміотерапії досить важкі, але оборотні згодом.

  • Втрата волосся (алопеція) після хіміотерапії – це лише тимчасовий ефект. Не турбуйтесь, волосся відросте через 2-3 місяці в залежності від індивідуальної швидкості росту волосяного покриву.
  • Нудота і діарея перестануть турбувати не пізніше, ніж через 20-30 днів.
  • Болі після хіміотерапії і слабкість будуть супроводжувати хворого деякий час. Як правило, відновлення після хіміотерапії досить тривале і вимагає багато терпіння, але результат того вартий.

побічні ефекти хіміотерапії

Міф 4: Процедура хіміотерапії має вікові обмеження
Раніше вважалося, що пацієнтам в похилому віці не слід призначати хіміотерапію при раку, оскільки ускладнення після хіміотерапії для них можуть нести серйозний ризик. Однак, препарати для хіміотерапії постійно удосконалюються і несуть все менше негативного впливу на організм. Тому, пацієнт в будь-якому віці має право на лікування, щоб продовжити повноцінне життя. До того ж, за лікуванням вікового пацієнта завжди спостерігає кардіолог та ендокринолог, щоб контролювати безпеку терапії.

хіміотерапія
Міф 5: У кожного онколога своя схема лікування
Існують міжнародні протоколи лікування, де докладно описаний діагноз, стадія, поширеність процесу і методи (основні та допоміжні). Вони засновані на величезній кількості даних клінічних досліджень. Це дозволяє лікарю підбирати найбільш доречне для пацієнта лікування, зокрема схеми хіміотерапії.

Міф 6: Хіміотерапія на дому можлива
Наслідки отримання ліків для хіміотерапії в домашніх умови несе велику загрозу пацієнтові. Препарати хіміотерапії мають досить радикальну дію. Про домашнє введення ліків від раку не може бути й мови. Навіть в умовах стаціонару, терапію проводять тільки в першій половині дня, щоб контролювати реакцію пацієнта і при необхідності надати йому кваліфіковану допомогу. У госпіталізації необхідності немає, але перебування в амбулаторії обов'язкове.

хіміотерапія на дому
Міф 7: Хіміотерапія не допомагає
Ефективність хіміотерапії в першу чергу залежить від конкретного підтипу ракової пухлини. Онкологія об'єднує ряд захворювань і кожне з них по-різному піддається лікуванню. Наприклад, нейробластома у дітей, хоріонкарцінома матки, рак передміхурової залози і сечового міхура виліковні хіміотерапією. Остеогенна саркома, рак шлунка і нирок виліковуються з ймовірністю 75-50%. Однак, хіміотерапія від раку печінки і підшлункової залози має малу ефективність, оскільки ці пухлини формуються зовсім за іншими закономірностям.
Міф 8: Після хіміотерапії довго не живуть
Хіміотерапія – це основний на сьогодні метод лікування онкологічних захворювань і, як і у кожного медикаменту, у нього є свої побічні дії. А у випадках, коли пацієнт звертається з останньою стадією хвороби і розвиненими метастазами, то вилікувати його вже неможливо. Однак хіміотерапія може загальмувати прогресування хвороби і продовжити пацієнтові життя, але супроводжує його, як правило, до останніх днів. У таких випадках може виникнути картина того, що людина померла не від раку, а від хіміотерапії.

Міф 9: Рак можна вилікувати без хіміотерапії
Деякі види ракових пухлин (наприклад, рак молочної залози) добре реагують на лікування гормональними препаратами та імунотерапію. Хіміотерапія при такому варіанті є крайнім заходом. Але інші види злоякісних пухлин придушуються лише за допомогою лікарської терапії (хіміотерапії). Крім того, ракові клітини постійно мутують і можуть ставати нечутливими до іншого лікування, крім цього.


Міф 10: На хіміотерапії наживаються фармкомпанії
Існує думка, що є нешкідливі, дешеві та ефективні ліки від раку, але фармацевтичні компанії всіляко перешкоджають їх поширенню, боячись втратити свій прибуток. Такий міф відомий й у відношенні ліків від СНІДу. Часто через самолікування у пацієнта розвиваються настільки сильні ускладнення, що врятувати його вже неможливо.

Крім того, частина препаратів для хіміотерапії розроблені дуже давно і продаються за помірною ціною. Скорочення обсягу їх виробництва не зможе спричинити обвал фармринку. Тут проблема полягає більше в діяльності шарлатанів, які намагаються нажитися на пацієнтах, готових заплатити будь-яку ціну за одужання.

препарати при хіміотерапії

Дійсно, є і дуже дорогі препарати від раку при тому, що їх діюча речовина відносно не дорога. Вартість тут пояснюється тривалим терміном розробки (10-15 років) і дорогими клінічними дослідженнями. Важливо розуміти, ціна за упаковку таблеток включає саме витрати на виробництво, а не тільки вартість сировини.

Таким чином, для лікування онкології слід звернутися до кваліфікованої команди лікарів, яка забезпечить індивідуальний підхід до проблеми пацієнта. Не варто довіряти своє здоров'я сумнівним порадам з інтернету або радам сусіда. Всі питання слід задавати лише безпосередньо лікарю.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах