Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Зв'язок соціальних мереж з депресією 15/12/2018

Зв'язок соціальних мереж з депресією

Соціальні медіа різко змінили спосіб спілкування і підтримання дружніх відносин. Сучасна молодь пропускає шанси придбати цінні соціальні навички, проводячи велику частину свого вільного часу, взаємодіючи зі своїм смартфоном або іншим цифровим пристроєм. Вони також можуть заблукати в світі нереалістичних порівнянь і надуманих історій.

Про зв'язок між соціальними мережами і депресією говорять вже багато років, але причинно-наслідковий зв'язок ніколи не був доведений. Існують дані, які показують збільшення епізодів розвитку депресії з 8,7% у далекому 2005 році до 11,3% у 2014 році. При цьому статистично значуще збільшення спостерігалося в групі людей у віці від 12 до 20 років. Очевидно, що депресія зростає серед підлітків, але причини цієї депресії достовірно не встановлені.

зависимость от социальных сетей

Основні ознаки депресії

Головна ознака депресії полягає в тривалому періоді (не менше двох тижнів) перебування у поганому настрої, втраті інтересу і задоволення від усіх видів діяльності (навіть улюбленої їжі, гри, книги). Інші симптоми депресії включають:

  • Непереборне почуття безнадії;
  • Дратівливість;
  • Втрату або збільшення маси тіла;
  • Втрату інтересу до нормальної повсякденної діяльності;
  • Загальну втому;
  • Почуття провини і марності;
  • Безсоння або гиперсомнию;
  • Болі в голові і животі;
  • Ізоляцію від суспільства;
  • Суїцидальні думки.

депрессия

Свіжий погляд на залежність від соціальних мереж

Вчені з Університету Пенсільванії вперше вирішили провести наукове дослідження на підставі експериментальних даних. Його результати опубліковані в американському Журналі соціальної і клінічної психології. В роботі показано зв'язок між використанням Facebook, Snapchat і Instagram і зниженням рівня якості життя.

У попередніх дослідженнях було показано, що залежність від соцмереж шкодить якості життя користувачів, проте ці дослідження були змодельовані за допомогою нереалістичних ситуацій для користувачів або були обмежені за охопленням публіки. Дана робота являє собою всебічне і ретельне дослідження.

Як боротися з депресією або правило 10 хвилин в соціальній мережі

В експерименті брали участь студенти. Інформацію про час перебування в соцмережах збирали з їх смартфонів. Кожен з 143 учасників взяв участь в опитуванні, щоб визначити настрій і психофізичний стан на початку експерименту.

Учасники були випадковим чином розподілені за двома групами.

  • Перша – контрольна група, в якій допускалося звичайний час використання студентами соцмереж;
  • Друга – піддослідна група, де час використання соціальнихмереж обмежували до 10 хвилин на день для кожної програми.

Протягом трьох тижнів учасники відправили скріншоти стану батарей своїх айфонів, щоб дослідники могли оцінити квоту використання кожного додатка. Дослідники виявили, що скорочення використання соціальних мереж, в порівнянні зі звичайним, призвело до значного зниження депресії і самотності користувачів. Ці ефекти особливо яскраво проявилися у людей, які вже були в депресії на початку дослідження. Однак, отримані дані не вказують на те, що молоді люди повинні повністю припинити використання соціальних мереж, адже очевидно, що це нереально. А ось обмеження часу, що витрачається на «залипання» в екран, може виявитися корисним.

Цікавіше інших людей

З одного боку, здається трохи іронічним, що обмеження часу в соціальній мережі може зменшити нашу самотність, але коли дослідники поглибилися в дослідження, вони виявили цікаві факти. Коли ми активно цікавимося суспільного життя інших людей, особливо в Instagram, ми вважаємо, що їх життя краще та цікавіше за наше. При цьому, мало хто замислюється про те, що люди схильні демонструвати лише яскраву і успішну частину свого життя, залишаючи усі проблеми за кадром. Ті, хто спостерігає за таким «ідеальним» життям відчуває почуття сорому і занурюється в зневіру. Ці емоції можуть викликати стан депресії.
 залежність від соцмереж

Як позбутися від залежності соціальних мереж

Дане дослідження, на жаль, не може визначити оптимальний час для соціальних мереж або кращий спосіб їх використання, але пропонує два висновки, які допоможуть онлайн-користувачам уникнути депресивному стану:

  • 1. Рекомендується не проводити соціальне порівняння між своїм життям і чужий. І якщо вже ми зависаємо за переглядом стрічки чиїхось історій і фотографій, то краще вибирати такі, які змушують відчувати себе комфортно.
  • 2. Оскільки ми приділяємо соціальним мережам багато часу, то краще використовувати їх таким чином, щоб мінімізувати шкідливі наслідки. Наприклад, відкладіть телефон в сторону, коли ви спілкуєтеся з іншими людьми, і спробуйте насолоджуватися своєю компанією.

Це дослідження стосувалося популярних додатків Facebook, Snapchat та Instagram, і неясно, чи можуть бути застосовані його результати до інших платформ. Також неясно, чи можуть бути застосовані ці висновки для інших вікових груп і структур. Дослідники планують відповісти в майбутньому на ці питання, а також питання «як вийти з депресії» за допомогою подальших досліджень.

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах