Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Тунельний синдром зап'ястя: лікування та причини 14/03/2019

Тунельний синдром зап'ястя: лікування та причини

     ЗМІСТ:

 

Синдром зап'ястного каналу багато хто вважає професійним захворюванням людей, які за родом діяльності часто згинають або скручують кисті рук, або робота супроводжуються тривалим впливом вібрації. Деякі пов'язують біль в кисті з роботою за комп'ютером, хоча у вагітних кистьовий тунельний синдром зустрічається ще частіше. Сучасні наукові дослідження не підтвердили залежність частоти виникнення цього синдрому від тривалості роботи на клавіатурі. Простіше кажучи, тунельний синдром кисті не завжди є наслідком тривалої роботи з клавіатурою.

Які ж симптоми карпального синдрому? Які методи діагностики допоможуть виявити його і як лікувати тунельний синдром? Про це ви дізнаєтеся з даної публікації.

За деякими оцінками, 1 з 20 людей страждає від тунельного синдрому кисті. При цьому, більшість з них – жінки.

Що таке тунельний синдром?

Тунельний синдром – це неврологічне захворювання рук. Воно викликане тиском на серединний нерв зап'ястя кісткових структур, кистьових зв'язок та сухожиль кисті. Це викликає біль різного характеру в руці, печіння, слабкість кисті, оніміння, а також труднощі при виконанні повсякденних завдань.

Тунельний синдром болю у зап'ясті може виникнути у людини будь-якого віку.

синдрома запястного кана

Тунельний синдром зап'ястя: причини

На сьогодні не встановлена конкретна причина захворювання тунельним синдромом кисті. Різні дослідження виявили позитивний зв'язок між виникненням синдрому та гіпотиреозом, ожирінням, вагітністю, артритом, пухлинами гіпофізу та іншими явищами.

Тунельний синдром (синдром карпального каналу) викликаний потовщенням м'язових сухожиль в каналі, що здавлюють нерв. Підвищений тиск в каналі зап'ястя викликає порушення кровотоку в дрібних кровоносних судинах, що живлять серединний нерв. Таким чином виникає ненормальна електрична активність, яка викликає біль та оніміння кінчиків пальців.

Тим не менш, головна причина ховається в анатомічній структурі каналу, тобто генетичній схильності. Люди з вузьким каналом сильніше схильні до розвитку синдрому зап'ястного каналу. Однак існують і інші чинники:

  • Порушення кровотоку до нерва, що викликане запаленням або переломом зап'ястя;
  • Важка щоденна робота руками, яка може призвести до повторних травм;
  • Інфекції, які звужують кистьовий тунель та створюють тиск на нерв;
  • Цукровий діабет;
  • Ревматоїдний артрит;
  • Злоякісна пухлина.

тунельний синдром руки

Тунельний синдром: симптоми

Є ряд ознак, що вказують на синдром зап'ястного каналу. Так, будь-яка дія, що вимагає згинання зап'ястя викликає різкий біль. Ці почуття зазвичай розвиваються поступово в одній або відразу двох руках. При цьому, вночі дискомфорт посилюється. Іноді скарги включають набряк, слабкість, скутість. Деякі пацієнти не здатні надійно утримувати дрібні предмети в руці та  виконувати точні дії, наприклад застібати гудзики та шнурувати взуття.

симптомы карпального синдрома

Тунельний синдром: діагностика

Правильний діагноз "синдром зап'ястного каналу" дуже важливий, оскільки він є основою для правильного лікування.

Діагноз карпальний тунельний синдром зап'ястя визначають за допомогою електронейроміографії (ЕНМГ). Це тест, що перевіряє час реакції нерва при електростимуляції, допомагає відрізнити тунельний синдром від остеохондрозу. Відгук вимірюється в мілісекундах, а результати інтерпретуються з використанням таблиць. Нормальний час відгуку буде вказувати на нервовий тиск. Синдром зап'ястного каналу характеризується повільною передачею імпульсу серединним нервом. Тест допомагає визначити необхідність хірургічного втручання.

Для діагностики часто використовуються УЗД або МРТ для візуалізації карпального каналу та стану серединного нерва.

Тунельний синдром: лікування

У легких випадках тунельного синдрому карпального каналу призначають консервативне лікування. А іноді недуга проходить без лікування. Для полегшення симптомів можна використовувати протизапальні мазі (Долгіт, Живокіст, Золотий вус з хондроїтином). При цьому, якщо в тканинах близько нерва вже встиг розвинутися набряк, то розігріваючі мазі тільки посилять його (наприклад, Капсикам чи Фіналгон). Консервативне лікування включає в себе кілька рішень, таких як фіксація зап'ястя, лікувальні компреси, седативні та протизапальні препарати, перерви на відпочинок. Іноді призначають ін'єкції стероїдів в область зап'ястя. Важливо відзначити, що таке лікування полегшить біль, але проблему не вирішить.

2469,15274,2330

Фізіотерапія для лікування синдрому зап'ястного каналу: вправи для рук в перервах між роботою.
Голковколювання при тунельному синдромі
Серед багатьох традиційних медичних рішень, пропонованих тим, хто страждає від синдрому зап'ястного каналу, голковколювання є найбільш безпечною та ефективною методикою.
Введення голок для акупунктури в руку викликає розширення дрібних кровоносних судин, підсилює потік крові і відновлює кровопостачання пошкодженого нерва. На відміну від медикаментозної терапії, яка спрямована на придушення симптомів, голковколювання впливає на джерело хвороби і може гарантувати, що вона не повториться в майбутньому.

Коли потрібна операція при тунельному синдромі зап'ястного каналу?

У важких випадках зазвичай потрібне хірургічне втручання для радикального вирішення проблеми. Хоча операція призводить до негайного полегшення симптомів, реабілітація може зайняти кілька тижнів. Госпіталізація, як правило, не потрібно.

Є два прийнятих хірургічних методу для лікування тунельного синдрому. Ендоскопічний метод був розроблений для зменшення розміру хірургічного розрізу і швидшого повернення до нормального функціонування. Однак, підвищений ризик пошкодження нерва під час операції зробив цей метод спірним.

Класичний або відкритий метод виконується поздовжнім розрізом на долоні, під час якого зап'ястний канал відкривається, звільняючи нерв від спайок і тиску на медіальний нерв. Хірург зробить розріз або два розміром всього 1 см. Операція триває всього 20-30 хвилин під місцевим знеболенням. Основним недоліком тут є зменшення сили захоплення руки протягом кількох місяців.

Топ 6 ефективних способів профілактики тунельного синдрому в зап'ясті

Профілактика тунельного синдрому кисті руки спрямована, головним чином, на зняття напруги із запаленого нерва кисті. Ми зібрали для вас найпопулярніші та дієві методи:

Вправи для рук

З болем в зап'ясті допоможе впоратися гімнастика рук. Запам'ятайте кілька вправ і повторюйте їх якомога частіше:

  • Випрямите долоні та поворушіть кожним пальцем;
  • Притисніть фаланги пальців до долоні;
  • Не відриваючи фаланги від долоні, стисніть долоні в кулаки 10 раз;
  • Розпряміть пальці і зігніть їх під прямим кутом до долоні;
  • Стисніть кулаки, накривши їх зверху великим пальцем, і обертайте кистями.

лікування тунельного синдрому

Періодично струшуйте кисті рук і розминайте плечові суглоби під час роботи. Витягніть руки перед собою, зігніть одну кисть і тисніть на пальці іншою рукою. Ці вправи на розтягування вважаються найбільш дієвими при раптового болю в кисті.

тунельний синдром вправи

Правильне розміщення рук під час роботи за комп'ютером

Як не допустити зап'ястний синдром при роботі за клавіатурою? По-перше, відрегулюйте висоту стільця щодо столу так, щоб передпліччя були вирівняні по висоті клавіш на клавіатурі. Стежте за тим, щоб руки в лікті згиналися під прямим кутом. Зап'ястя руки, яке тримає мишку, не повинно провисати і знаходитися близько від краю.

лікування тунельного синдрому

Носіння фіксатора кисті

Якщо вам потрібно довго сидіти за комп'ютером, спробуйте одягати на цей час спеціальний фіксатор або бандаж для кисті. Купити його можна в будь-якій аптеці. Він допоможе тримати зап'ястя в природному, зручному положенні, а також допоможе від нічних нападів болю.

тунельний синдром профілактика

Регулярні заняття спортом

Фізична активність і спорт допоможуть зміцнити м'язи спини та плечей, боротися з застійними явищами, забезпечать правильну циркуляцію крові та лімфи в усьому організмі, і зокрема в кистях рук.

Правильна постава

Рівна спина запобігає проблемам з опорно-руховою системою організму і зміцнює м'язи плеча. Правильне положення плечей знімає тиск на руки.

Харчування

У лікуванні тунельного синдрому кисті важливе правильне харчування. Вживайте більше продуктів, що містять кальцій (молочні продукти) та колаген (желатин).

Моя Аптека – з любов'ю і турботою.

САМОЛІКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКІДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я  Інформація у статті має виключно ознайомлювальний характер. Адміністрація сайту mypharmacy.com.ua не несе відповідальності за будь-які прямі чи опосередковані наслідки, що виникли в результаті використання інформації на сайті.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах