Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Харчова алергія: які продукти можуть бути небезпечними? 20/01/2023

Харчова алергія: які продукти можуть бути небезпечними?

Їжа, яку ми їмо, безперечно, є одним із основних факторів, що впливають на наше здоров'я. У процесі харчування організм перетравлює і засвоює білки, жири та вуглеводи чужорідного походження (тваринного, рослинного чи грибкового походження). Імунна система людини, яка повинна захищати організм від зовнішніх факторів, виробила толерантність до їжі, яку ми їмо. Однак у деяких людей ця толерантність може бути порушена і імунна система викликає у них небажані реакції на деякі продукти. Так виникає харчова алергія.

Деякі фахівці в галузі медицини зазначають, що нині алергія на харчові продукти набула характеру епідемії, особливо в Західній Європі, Америці та Австралії. Все частіше відзначається виникнення різноманітних реакцій організму на вживання різних харчових продуктів. Повідомляється, що реакції гіперчутливості на алергени, що містяться в їжі, можуть торкнутися від 1% до 5% людей на планеті. Що таке харчова алергія? Які її симптоми? Як проявляється алергія у дитини? Чому виникає? На які продукти може бути алергія? Чим небезпечна алергія на їжу? Як позбутися харчової алергії? Які лікарські засоби можуть допомогти?

     ЗМІСТ:

Що таке харчова алергія?

Харчова алергія – це швидка та надмірна реакція імунної системи на певну сполуку (алерген) у харчовому продукті. У цей момент імунна система помилково ідентифікує продукт харчування як небезпеку та виробляє проти нього IgE-антитіла. Виникла імунна відповідь організму викликає появу різних клінічних симптомів. Ці симптоми завжди набувають однакової форми і завжди виникають після вживання їжі, на яку у людини алергія.

Алергія на продукти є одним з трьох найбільш поширених захворювань (після алергії на пилок та пилових кліщів).

Важливо розуміти, що не всяка незвична реакція на харчові продукти є алергією, наприклад, неприємний смак їжі аж до блювоти, вживання їжі з низьким вмістом клітковини аж до хронічного запору, печіння та сльозогінність після вживання цибулі. І хоча багато людей схильні ставити собі даний діагноз самостійно, справжня харчова алергія є лише у 2-4% підлітків і дорослих та у 4-8% дітей. При цьому відзначається тенденція до збільшення захворюваності на харчову алергію як у Європі, так і в усьому світі.

           Харчова алергія у дорослих трапляється набагато рідше, ніж у дітей.

Алергія на їжу може виникнути у будь-якому віці, але найчастіше зустрічається у немовлят та дітей молодшого віку. Це пов'язано з підвищеною сприйнятливістю імунної системи та шлунково-кишкового тракту до аномальних реакцій у ранньому віці. Досить часто чутливість до харчових алергенів є першим симптомом схильності дитини до інших алергічних захворювань. Однак, у багатьох випадках харчова алергія у дітей проходить із віком.

Харчова алергія: види

Існує два основних види даного захворювання, які відрізняються типом антитіл, що виробляються організмом у відповідь на алерген:

  • Імуноглобулін IgE – виробляється у 5% випадків. Реакції цього типу виявляються майже відразу після прийому алергенного продукту;
  • Імуноглобулін IgG – 95% усіх випадків. Може протікати приховано багато років. Симптоми можуть виявитися через кілька днів після прийому харчового алергену.

Алергія та харчова непереносимість: у чому різниця?

Харчову алергію не слід плутати з неалергічною реакцією, яку називають харчовою непереносимістю. Це тип харчової гіперчутливості, який не пов'язаний, на відміну алергії, з імунними механізмами. Непереносність пов'язана з вродженими та набутими ферментативними порушеннями у кишечнику. Приклади непереносимості певних продуктів включають непереносимість лактози (гіполактазія), непереносимість глютена (целіакія), підвищену чутливість до тираміну, кофеїну, саліцилатів та ін. Так, при непереносимості лактози спостерігається нестача або дефіцит ферменту лактази, що розщеплює молочний цукор. Симптоми харчової непереноснті розвиваються з часом і виявляються через кілька годин або кілька днів після вживання препарату.

 

харчова алергія

Харчова алергія: симптоми

Справжня алергія на їжу ніколи не розвивається після одноразової дії алергену. Більше того, не може бути алергії на продукт, який ви ніколи не їли. Тільки при наступному контакті імунної системи з алергеном може виникнути гостра алергічна реакція, що супроводжується надмірним виділенням IgE-антитіл та секрецією гістаміну, що викликає появу специфічних симптомів.

Симптоми харчової алергії залежатимуть від кількості алергену, що потрапив в організм, ступеня імунної відповіді і кількості медіаторів запалення, що виробляються. Так, у дітей симптоми зазвичай з'являються вже після слідових кількостей алергену, інколи ж досить навіть контакту з губами, щоб викликати небезпечну для життя реакцію. Водночас дорослим часто потрібно з'їсти близько 10 г продукту, що викликає алергію.

При IgE-залежній алергії симптоми завжди виявляються негайно, тобто протягом декількох хвилин або годин і включають:

  • Шлунково-кишкові симптоми – блювання, діарея, печія, запор, відрижка, нудота, здуття живота, спазматичні болі в животі, кольки;
  • Печіння та поколювання у роті, набряк губ;
  • Кропив'янка (висипання, свербіж та почервоніння шкіри);
  • Риніт;
  • Кон'юнктивіт (печіння та сльозотеча);
  • Напад бронхіальної астми, задуха;
  • Порушення артеріального тиску;
  • Анафілактичний шок.

Іноді харчова алергія проявляється в екстремальній реакції із залученням усіх систем організму аж до задухи, непритомності, падіння артеріального тиску та шоку. Ця реакція називається анафілаксія. Вона надзвичайно небезпечна і може призвести до смерті без негайної медичної допомоги (уколу адреналіну). Симптоми анафілаксії зазвичай з'являються через дві години після прийому алергену. Докладніше про анафілактичний шок читайте у цій статті.

Ознаки анафілактичного шоку:

  • Сильний набряк шкіри (включаючи набряк повік);
  • Запаморочення;
  • Нежить, закладеність носа;
  • Сверіж та почервоніння шкіри;
  • Захриплість, кашель;
  • Прискорений серцевий ритм;
  • Різке зниження артеріального тиску;
  • Головний біль;
  • Різкий біль у животі;
  • Блювота та діарея;
  • Аритмія, інфаркт та раптова зупинка серця (переважно у людей із захворюваннями серця).

При підозрі на анафілактичну реакцію слід негайно ввести адреналін і зв'язатися з пунктами невідкладної допомоги або якнайшвидше дістатися медичного закладу.

Харчова алергія у дорослих буває трьох типів:

  • Негайна алергічна реакція – симптоми у вигляді кропив'янки або анафілактичного шоку з'являються через кілька хвилин після вживання продукту алергену;
  • Цитотоксична реакція – відбувається руйнування клітин (наприклад, пурпура у вигляді дрібних крововиливів під шкірою);
  • Алергічна реакція по типу імунних комплексів – перші симптоми алергії можуть виникнути лише за кілька годин чи днів.

Харчова алергія у немовлят супроводжується такими симптомами:

  • Регургітація (відригування їжі), рефлюкс, кишкова колька, ентеропатія;
  • Виникнення чи загострення атопічного дерматиту;

У немовлят та дітей старшого віку симптоми такі:

  • Біль у животі, нудота, діарея, блювання та запалення стравоходу, шлунка та кишечника;
  • Загострення атопічного дерматиту (має менше значення у дітей віком від 5 років).
  • Ангіоневротичний набряк, синдром оральної алергії.

Деякі діти з харчовою алергією мають рецидивуючі респіраторні інфекції, дратівливість та поганий сон.

Найчастіше симптоми зберігаються до юнацького підліткового віку та зрілого віку, а потім поступово зникають. Тому харчова алергія набагато частіше обговорюється в контексті дітей та підлітків, рідше дорослих. У немовлят захворювання найчастіше проявляється лише після досягнення дитиною віку кількох місяців, як правило, після розширення раціону. У разі реакції на білок коров'ячого молока та одночасного годування дитини штучно, алергія може виявитися набагато раніше.

симптоми харчової алергії

Причини харчової алергії

На виникнення алергії на їжу впливають кілька факторів, серед яких найбільш значущі генетичні та екологічні. Вона може передаватися у спадок або набуватись протягом життя.

  • Генетичні чинники грають значну роль у виникненні надмірної реакції імунної системи. Ризик алергії у дітей здорових батьків становить 5–15%, а у разі алергії в обох батьків він зростає до 60–80%. Якщо хтось з найближчих родичів страждає на алергію на арахіс, ймовірність того, що у його нащадків розвинеться алергія на арахіс, у 7 разів вища, ніж у людини, в сім'ї якої немає подібної недуги.
  • Чинники впливу у дитинстві. Так, наприклад, виявлено, що грудне вигодовування може запобігти розвитку харчової алергії у дитини, тоді як надто ранній прикорм може призвести до розвитку цього захворювання. Сьогодні рекомендується по можливості уникати продуктів, що викликають алергію принаймні до досягнення дитиною віку 12 місяців, у якої є високий ризик розвитку надмірної реакції імунної системи на будь-які продукти. Крім цього, вагітним та годуючим жінкам рекомендується уникати вживання алергенних продуктів.
  • Дуже важливим фактором є стрімко прогресуючий розвиток цивілізації і, як наслідок, зростаюче забруднення природного середовища.

Основними причинами збільшення частоти харчової алергії є підвищене споживання деяких харчових продуктів (наприклад, екзотичних фруктів та овочів), частіше вживання продуктів з високим ступенем обробки та їх використання при приготуванні домашніх страв (готових продуктів або напівфабрикатів). Крім цього, різні токсини та мікроорганізми на поверхні харчових продуктів також можуть призвести до алергічної реакції. Сюди також відносяться різного роду консерванти або барвники, що додаються в їжу, і навіть натуральні інгредієнти у вигляді, наприклад, гістаміну або тираміну. Вживання великої кількості риби або сиру, що містять гістамін, може призвести до блювання, діареї і навіть непритомності у алергіка. У свою чергу, тирамін, що міститься в червоному м'ясі, оселедці та шоколаді, може викликати підвищення артеріального тиску, прискорене серцебиття та головний біль.

харчова алергія у дітей

Продукти, які можуть містити алергени

Алергени, що містяться у харчових продуктах, можуть бути як рослинного, так і тваринного походження. Найбільш поширеними алергенними продуктами є:

  • Яйця – містяться в багатьох продуктах, включаючи макарони, соуси або вареники, тому боротися з цим алергеном дуже складно. Крім того, у дітей часто зустрічається чутливість до білка курячого яйця. Однак, приблизно у 50% дітей це явище зникне з віком.
  • Молоко – найчастіша причина харчової алергії у дітей. Слід наголосити, що заміна коров'ячого молока соєвим не завжди є гарною ідеєю, оскільки соя також є сильним алергеном. Це явище також може зникати у дітей з віком.
  • Риба – як не дивно, іноді навіть запах риби або дотик до неї може викликати небажану реакцію (особливо оселедець та скумбрія). Аналогічна реакція може виникнути після вживання в їжу м'яса тварин, що раніше годувалися м'ясними продуктами з додаванням риби або рибного борошна.
  • Горіхи – найчастіше після споживання арахісу, який є дуже сильним алергеном (навіть мінімальна кількість може призвести до анафілактичного шоку). На щастя, багато продуктів тепер містять інформацію про наявність арахісу та його слідів.
  • Фрукти – зазвичай найбільш алергенні цитрусові (а також їх соки) та полуниця, що містить гістамін. Алергія на фрукти та овочі зазвичай протікає у легкій формі та викликає мало реакцій, які розвиваються в основному в області рота та горла.
  • Каші – і у дітей, і у дорослих може бути алергія на білок, що міститься в пшениці. Цей тип алергії важко діагностувати, оскільки пшениця містить до 20 типів білків, відповідальних за реакцію імунітету та глютенову хворобу.

Дещо рідше алергічні симптоми виникають після вживання селери, помідорів, ківі, манго, бананів, какао, сочевиці, люпину, гороху, соняшника, кунжуту, бджолиного меду та таких спецій, як карі, аніс, коріандр, гірчиця та перець.

У дорослих найбільш поширена алергія на арахіс, лісові горіхи, рибу та морепродукти.

Алергенний потенціал продуктів харчування

Високий

Середній

Низький

цільне молоко

яловичина

індичка

яйця

гречка

кролик

риба, морепродукти

овес

пісна свинина

пшениця, жито

рис

кисломолочні продукти

морква

соя

цвітна капуста

помідори

горох, боби

білокачанна капуста

селера

картопля

броколі

болгарський перець

буряк

кабачки

цитрусові

вишня

огірки

полуниця

персик

зелені яблука

ананас

абрикос

груши

ківі

журавлина

зелень

хурма

брусниця

порічка

кава, какао, шоколад

чорниця

жовті сливи

гриби

чорна смородина

жовта черешня

горіхи

банани

 

мед

шипшина

 

 

Більшість харчових алергенів можуть викликати реакцію навіть після того, як вони були термічно оброблені, але є виняткові випадки. Наприклад, деякі фрукти та овочі викликають реакцію тільки при вживанні їх у свіжому вигляді. У цьому випадку симптоми зазвичай обмежуються областю рота та горла.

алергенні продукти

Перехресна алергія

Імунна система у певних ситуаціях може викликати симптоми після контакту з продуктом, відмінним від того, на який вона має алергію. Це відбувається, якщо два алергени мають сумісну хімічну структуру не менш як на 70%. Виникає так звана перехресна алергія, яка може виникати не тільки в рамках харчової чутливості, а й між харчовими та інгаляційними чи контактними алергенами.

Виявлений алерген

Перехресний алерген

арахіс

горох, чечевиця, квасоля

волоський горіх

бразильський горіх, кеш'ю, фундук

бобові

соя, банани, манго

лосось

риба-меч, камбала

тріска

оселедець

креветки

краб, омар

яйця

пір'яні подушки, препарати на основі інтерферону

пшениця

жито, ячмінь

коров'яче молоко

козяче молоко, яловичина, конина

пилок берези, амброзії

яблуко, персик, диня

персик

яблуко, груша, слива, вишня

диня

кавун, банан, авокадо

латекс

ківі, банан, авокадо

морква

петрушка, селера

полин

ромашка, кульбаба, береза, цитрусові, цикорій,

мед, морква, помідори, кріп, перець, горох

 

Діагностика харчової алергії

Як і у випадку з іншими видами алергічних захворювань, найважливішим елементом діагностики харчової алергії є збір анамнезу. Під час огляду лікар зосередиться на пошуку ознак хвороби та оповіданні пацієнтів. Важливо спробувати описати взаємозв'язок між їжею, яку ви їсте, частотою та тяжкістю алергічної реакції, характером симптомів, від яких ви страждаєте, та часом, що проходить від їди до появи реакції. При цьому анамнез, на жаль, не дозволяє з достатнім ступенем достовірності оцінити характер непереносимості харчових продуктів. Наявність зв'язку між розвитком реакції та прийомом певних харчових продуктів не завжди свідчить про алергічну природу гіперчутливості до їжі, вона може бути зумовлена зовсім іншими механізмами, зокрема патологією з боку шлунково-кишкового тракту та гепатобіліарної системи.

Шкірні проби на алергію

Найчастіше для визначення алергії на їжу проводять шкірні prick-тести. На шкіру руки чи спини наносять розчини алергенів і роблять у тому місці прокол. Якщо протягом 20 хвилин на місці з'являється набряк чи почервоніння, це вказує на надмірну імунну реакцію на конкретний продукт, хоча не будь-яку харчову чутливість можна діагностувати цим методом. Позитивний результат шкірних проб який завжди підтверджує роль алергену у розвитку захворювання. 

       Після анафілактичного шоку шкірні проби на алергію не проводяться.

Провокаційні тести

Золотим стандартом діагностики харчової алергії прийнято вважати подвійний сліпий плацебо-контрольований провокаційний тест. Ефект певного харчового продукту оцінюється через його вживання. Провокаційна проба проводиться тільки під наглядом лікаря та в медичному закладі, який підходить для надання невідкладної допомоги при виникненні гострої алергічної реакції.

Аналізи на харчову алергію

Аналізи крові – це спосіб тестування багатьох алергенів одночасно, що прискорює постановку правильного діагнозу, крім того, за допомогою молекулярної технології можна точно визначити білкові молекули, відповідальні за сенсибілізацію та ризик перехресної алергії у пацієнта. Вимірюються концентрації антитіл IgE в крові до алергенів із встановлених харчових панелей.

Діагностика також може передбачати виключення підозрілих продуктів з раціону мінімум на два тижні. Зникнення симптомів може підтвердити чи спростувати ймовірний діагноз. А їхня повторна поява у разі вживання алергенної їжі є доказом діагнозу.

діагностика харчової алергії

Харчова алергія: лікування

У лікуванні харчової алергії найважливішу роль відіграє відмова від алергенних продуктів. Дієта при харчовій алергії має бути елімінаційного типу. Вона передбачає виключення потенційно небезпечних харчових продуктів та спостереження за реакцією організму. Якщо симптоми зберігаються, слід виключити інші продукти зі списку перехресних алергенів. Алерген, підтверджений тестами, має бути повністю виключений з раціону мінімум на 2-3 роки. При цьому фахівець повинен скласти дієту пацієнту таким чином, щоб вона покривала потребу у найважливіших нутрієнтах. У разі реакції у немовлят та дітей на молоко рекомендуються різні спеціальні гіпоалергенні суміші та дитяче харчування. Обов'язково запитуйте, з яких інгредієнтів складається страва, коли їсте поза стінами свого будинку. Уважно читайте етикетки на харчових продуктах. Також рекомендується завжди носити ідентифікаційний браслет з описом алергії, на яку ви страждаєте.

Ліки від харчової алергії

Окрім дієти лікар може призначити препарати від харчової алергії, особливо за наявності інших видів алергії. При переважних шкірних симптомах застосовують антигістамінні препарати. Однак у разі виражених симптомів запалення травного тракту застосовують ліки з групи глюкокортикостероїдів та специфічну імунотерапію.

6477,691,73216

Пацієнтам з ризиком розвитку анафілактичного шоку рекомендується носити із собою попередньо наповнені адреналіном шприци та чітко знати, як їх використовувати в екстрених випадках. Навчіть членів вашої родини та інших близьких людей також користуватися шприцами з адреналіном.

Встановлено, що 30% пацієнтів, які відмовилися від алергенних продуктів протягом 1-2 років, позбавляються харчової алергії. Особливо це стосується маленьких дітей. На жаль, багатьом людям доводиться уникати алергенних продуктів протягом усього свого життя.

Здоров'я безцінно – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю та турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах