Заощаджуй з нами

Економте до 30% при бронюванні товарів в аптеках.

Гормональні препарати для щитовидки: правила прийому, дозування, побічні ефекти 10/09/2019

Гормональні препарати для щитовидки: правила прийому, дозування, побічні ефекти

Стандартне лікування гіпотиреозу і раку щитовидної залози включає щоденне використання синтетичного гормону щитовидної залози. Така замісна терапія спрямована на відновлення нормального рівня гормонів в організмі для боротьби з симптомами захворювання. При цьому, препарати для щитовидної залози мають свої особливості прийому та побічні ефекти, про які необхідно знати всім, хто їх приймає.

     ЗМІСТ:

Що таке препарати гормонів щитовидної залози?

Синтетичні гормони щитовидної залози – це препарати, які використовуються для лікування захворювань щитовидної залози, при яких спостерігається зниження її функціонування, а також в якості замісної терапії при повному або частковому видаленні залози. Крім того, ці препарати беруть участь в лікуванні раку щитовидки, щоб запобігти викиду гормонів злоякісними вузлами. При гіпотиреозі таблетки гормону щитовидної залози допомагають запобігти зростанню зоба і тиреотоксикоз. Низький рівень гормонів щитовидної залози тироксину (Т4) і трийодтироніну (Т3) в крові людини може призвести до багатьох проблем зі здоров'ям, оскільки вони відповідальні за більшість біологічних процесів людини.

препарати гормонів щитовидки

Які бувають гормональні препарати при захворюваннях щитовидної залози?

Існують гормони щитоподібної залози в таблетках наступних груп:

  1. Левотироксин натрію – синтетичний аналог тироксину Т4
  2. Ліотиронін натрію – синтетичний аналог трийодтироніну Т3
  3. Ліотрікс – антропогенна форма гормону, що містить суміш синтетичних аналогів Т4 і Т3
  4. Натуральна щитовидна залоза, отримана з висушених щитоподібних залоз свиней. Містить натуральні гормони Т4 та Т3.

Існують суперечливі дані про те, який вид замісної гормональної терапії потребує менше часу. Однак більшість ендокринологів рекомендує лікувати клінічний гіпотиреоз синтетичним левотироксином Т4 в якості монотерапії, а не комбінованими Т4/Т3 таблетками для щитовидної залози.

Синтетичні аналоги трийодтироніна Т3 в лікувальної терапії використовуються рідко. Такі препарати для щитовидки потрібні для короткострокового прийому при підготовці пацієнтів з раком щитовидної залози для діагностичної візуалізації або лікування радіоактивним йодом. Крім того, Т3 має дуже короткий період напіврозпаду і повинен прийматися кілька разів на день, на відміну від накопичувального гормону Т4, що застосовується один раз на добу.

Сучасна медицина не підтримує лікування щитовидної залози препаратами з натуральних зневоднених залоз тварин, оскільки вони містять комбінацію Т3 і Т4. А співвідношення цих гормонів не завжди збігається з потребами пацієнта.

Варто пам'ятати, що тільки лікар може сказати, які ліки приймати при щитовидці на підставі аналізів і лабораторних досліджень. В аптеках України препарати щитоподібної залози відпускаються, як правило, без рецепта, проте самостійне їх вживання може мати серйозні наслідки.

Що таке левотироксин і як він працює?

Левотироксин натрію – це синтетична речовина, схвалена Міністерством охорони здоров'я як пероральний лікарський препарат для лікування щитовидної залози. Він замінює і забезпечує підтримку при виділенні гормонів щитовидкою, функціонування якої як залози порушено. Він рекомендований для боротьби з різними порушеннями щитовидки, в тому числі і раку. Однак, не слід використовувати його для лікування проблем безпліддя, якщо воно не викликане низьким рівнем гормонів щитоподібної залози.

Левотироксин є речовиною, аналогічною гормону щитовидної залози Т4, розпад якого відбувається через 7-12 днів. Протягом цього ж часу зберігається і дія препарату після скасування його прийому. Абсорбція діючої речовини з пероральної дози становить близько 60-80%. При цьому, важлива кислотність шлунка пацієнта для розкладання препарату і забезпечення ефективного всмоктування його в кишечнику. Рекомендований метод прийому – вранці, натщесерце, не менше ніж за годину до сніданку. У рідкісних випадках можливий прийом перед сном, через 4 години після останнього прийому їжі.

левотироксин

Дозування та препаративні форми левотироксину

В Україні зареєстрована лише таблетована форма левотироксину з різним дозуванням діючої речовини:

25 мкг

50 мкг

75 мкг

88 мкг

100 мкг

112 мкг

137 мкг

150 мкг

Більшості пацієнтів рекомендують починати прийом левотироксину відразу з повною дози, без поступового збільшення, за винятком пацієнтів старше 60 років і тих, хто страждає на ішемією серця. Лікувальна доза левотироксину при гіпертиреозі становить 1,6 мкг на кілограм ваги людини на добу.

Показання Доза левотироксину, мкг/добу Максимальна доза, мкг/добу
Легкий гіпотиреоз 25-125 300 
Виражений гіпотиреоз 100-150 300 
Мікседема 300-500 500

Повне видалення щитовидки

2-2,2 на 1 кг ваги  

Повне видалення щитовидки

під час вагітності

2-2,4 на 1 кг ваги  

 

Щоб визначити правильне дозування левотироксину, необхідно постійне спостереження лікаря і аналіз крові на рівень ТТГ кожні 6-8 тижнів. Оскільки надмірна кількість гормону може викликати побічні ефекти. Зміна вашого гормонального препарату щитовидної залози іншою торговою маркою або виробником також вимагає повторного аналізу крові.

Аналіз крові на рівень ТТГ проводиться натщесерце, до прийому гормональної таблетки.
Терапевтична мета полягає в тому, щоб довести рівень ТТГ до норми. При цьому підбір відповідного для пацієнта дозування може зайняти близько півроку і більше через збільшення клітин передньої долі гіпофізу, що виділяють цей гормон. Як тільки біохімічний баланс і стабільна доза левотироксину будуть досягнуті, то рівень ТТГ можна контролювати один раз на рік.

гормони щитовидної залози замісні

Правила та особливості прийому гормональних препаратів для лікування щитовидної залози

  • У ліків для щитоподібної залози різних виробників існує варіабельність між поглинанням і розподілом загального Т4. Тому, рекомендовано, щоб пацієнт використовував одну торгову марку під час лікування.
  • Леовотироксин найкраще приймати натщесерце в один і той же час кожен день. В ідеалі – вранці за годину до сніданку.
  • Запивати таблетку рекомендують цілою склянкою води. Інші напої можуть зменшити доступність препарату організму.

прийом гормонів щитовидки

  • Пацієнти, які не можуть проковтнути цілу таблетку, можуть розчавити її в 10 мл води.
  • Не можна пропускати прийом препарату і ні в якому разі не припиняти, якщо відчуваєте себе краще, оскільки симптоми гіпотиреозу поступово повернуться.
  • Якщо пропустили прийом гормональної таблетки для щитовидки, не пийте подвійну дозу.
  • Не рекомендується снідати продуктами, які зменшують всмоктування левотироксину (соєві продукти, чай, кава, клітковина, молочні продукти).
  • Зберігайте гормональні таблетки для лікування щитоподібної залози в прохолодному, сухому, захищеному від світла місці. Вплив на таблетки надлишкового тепла, світла і вологи може знизити їх ефективність.

Взаємодія з продуктами та іншими ліками.

Що знижує ефективність гормональних препаратів для щитовидки?

Певні ліки, добавки і навіть деякі продукти харчування можуть вплинути на здатність організму поглинати левотироксин.

Біодоступність левотироксина знижують:

  • Добавки заліза або полівітаміни, що мають в складі його сполуки (Вітакап, Дуовіт, Елевіт Пронаталь, Піковіт);
  • Гідроксид алюмінію, що міститься в засобах для зниження кислотності шлунка (Алмагель, Гастал, Маалокс, Гавіскон);
  • Добавки кальцію (Глюконат кальцію, Кальцій Д3 Нікомед, Остеокеа);
  • Препарати для розрідження крові.

Якщо є необхідність їх прийому, то краще зробити це через 4 години після того, як були прийняті гормональні препарати при захворюванні щитовидної залози.

Люди, які страждають на цукровий діабет повинні з великою обережністю і під обов'язковим наглядом лікаря проходити лікування гормонами щитовидки, оскільки початок або припинення терапії може призвести до зміни показника цукру в крові. Під дією прийому гормонів може посилитися ефект протидіабетичних ліків, що розріджують кров.

Внутрішньовенне введення адреналіну у пацієнтів з ішемічною хворобою серця, які приймають замісні гормони щитовидної залози, може збільшити ризик ускладнень, таких як утруднення дихання і серцеві напади.

Прийом гормональних препаратів щитовидки під час вагітності

Протягом перших декількох місяців вагітності плід залежить від гормонів щитовидної залози від матері. Вони грають важливу роль в нормальному розвитку мозку і їх недолік може мати критичне значення для дитини.

Леовотироксин зазвичай прийнятний для використання під час вагітності. Контрольовані дослідження доводять відсутність ризику для виношуваного плода. Леовотироксин потрапляє в грудне молоко. Крім того, доза препарату повинна бути підвищена для жінок в положенні через посилення їх метаболізму.

прийом горомнів при вагітності

Побічні ефекти гормонів щитовидної залози

Замісні гормони для щитовидної залози в таблетках зазвичай переносяться пацієнтами добре. Симптоми, що виникають під час лікування, часто пов'язані з токсичним підвищеним рівнем гормонів і симптомами гіпертиреозу, про які більш докладно можна прочитати тут.

Загальні побічні ефекти, пов'язані з використанням левотироксину, включають в себе:

  • Стенокардію;
  • Хронічну серцеву недостатність;
  • Збільшення пульсу;
  • Аритмію;
  • Пронос і кишкові кольки;
  • Задуху;
  • Тривожність;
  • Головний біль;
  • Безсоння;
  • Випадіння волосся;
  • Зниження ваги;
  • Тремор кінцівок;
  • Зниження мінералізації кісток.

Пам'ятайте, що тільки лікар може сказати вам, які таблетки пити при захворюванні щитоподібної залози. Не варто нехтувати здоров'ям і займатися самолікуванням або вибирати ліки в залежності від ціни.

Здоров'я безцінне – бережіть себе!
Моя Аптека – з любов'ю і турботою.


Підписуйтесь на нас в соціальних мережах:

Щоб не пропустити цікаві статті про здоров’я та медицину підписуйтесь на нас в соцмережах